Szubjektív
Két év Franciaországban
2017. június 23., Pálóczi Alexandra

 

 

Külföldön tanulmányokat folytatni, megismerni egy másik kultúrát, oktatási rendszert, olyan tapasztalatokat ad, amelyeket nem lehet mással pótolni. Szerencsére nagyon sok ösztöndíjból, részképzésből, szakmai gyakorlatból lehet már választani. Matolcsi Csaba Franciaországban végezte el mesterszakos tanulmányait, az ott szerzett élményeit, tapasztalatait osztotta meg velünk.

- Már az egyetemi tanulmányaid kezdetén tudtad, hogy szeretnél külföldön is tanulni?

-    Külföldi tanulmányaimat alapvetően a gimnáziumi évek határozták meg. Zentai Tünde, a nyíregyházi Eötvös Gyakorlóiskola tanárnője nagy odaadással és szenvedéllyel oktatta a franciát, ami minden bizonnyal hozzájárult ahhoz, hogy később francia állami ösztöndíjat nyertem. A kis francia terem falait valósággal átszőtte a francia kultúra és megelevenedett a hexagon a La Manche-tól egészen a Côte d’Azur-ig. A hagyományos nyelvoktatási módszerek mellett sajátos módon tanultuk a franciát a zene, az irodalom és a színjátszás eszközeit is használva. Ezek a meghatározó élmények eredményezték végül, hogy Franciaország a bakancslistám első helyére került. Később a gimnáziumi évek alatt tett rövid utazások sem elégítették ki kíváncsiságomat. Ezért tehát már az egyetemi évek kezdetén tudtam, hogy valamilyen formában hosszabb időt fogok eltölteni az országban. Ám ekkor még nem is gondoltam arra, hogy mindezt az egyetemi tanulmányaimmal fogom összekötni.

- Hogyan találtál rá erre az ösztöndíjra?

- Az alapképzés során kezdtem el kutatni a lehetőségeket, hogy miként tudnék teret nyerni kíváncsiságomnak, lehetővé téve egyúttal szakmai fejlődésemet is. A budapesti Francia Intézet által szervezett előadássorozat egyik alkalmával Bob Kaba Loemba az intézet ösztöndíj bizottságának elnöke tartott előadást a francia ösztöndíjakról a Debreceni Egyetemen. Az előadást követően döntöttem el, hogy jelentkezem az intézet által hirdetett ösztöndíjak valamelyikére. A pályázás és a felvételiztetés során Sylvette Tourmente, az intézet tudományos attaséja adott külön felvilágosítást a Polytech Excellence ösztöndíj programról, melyre kifejezetten mérnök szakos hallgatók pályázhatnak. A későbbiekben Catherine Creuly, a fogadóintézmény oktatásért felelős igazgatónője volt a segítségemre már a felvételt megelőzően is. Szerencsésnek tartom magam, mert egy olyan ösztöndíjat sikerült megnyernem, ami gyakorlatilag teljes mértékben fedezte a költségeimet a kétéves képzés alatt.

- Hogyan készültél a külföldi tanulmányaidra?

- Franciaországban az angol nyelvű kurzusok szervezése egész másképp strukturált a hazaihoz képest. Éppen ezért elengedhetetlen a francia nyelv bizonyos szintű ismerete tanulmányok folytatása esetén. Ennek tudatában négy év kihagyás után frissítettem fel újra a francia tudásomat, az ösztöndíjra való jelentkezést megelőzően néhány hónappal. Az élő beszéd gyakorlása miatt a debreceni Alliance Française nyelviskolában vettem órákat. A nyelviskola azért páratlan, mert egy a francia állam irányítása alatt álló intézményhálózatot foglal magában, amely világszerte jelen van a legtöbb országban, anyanyelvű tanárokat is foglalkoztatva. Másfelől a szakomat tekintve, a tárgyak majdnem teljes palettája miatt, szakmailag külön nem volt szükséges készülni a felvételi előtt és után sem. Pontosan ez mutatja a Debreceni Egyetem biomérnök képzésének erősségét, hiszen lehetővé tette számomra a tanulmányaim akadálytalan folytatását külföldön. Sőt, az erős kémiai alapok miatt, még vegyész diplomát is sikerült szereznem.

- Milyen hamar tudtál beilleszkedni az ottani közösségbe? Hogyan teltek a mindennapjaid?

- A debreceni Alliance Française sokat segített a nyelvi gátak leküzdésében, így a beilleszkedés a tanárok és a diáktársak irányába is gördülékeny volt. Nehézségek persze voltak, de nagy örömmel töltött el a sok újdonság, és megkaptam végre azt, amire mindig is vágytam. Ösztönzőnek találom azt is, hogy a csoport kis hányada állt csak külföldi hallgatókból, ami még hatékonyabb nyelvtanulást és beilleszkedést eredményezett. A képzés felépítése miatt a mindennapok rendkívül zsúfoltak voltak, de a csapatokban végzett munka mindig biztosított lehetőséget a lazításra, összekovácsolva ezzel a közösséget. A hazaihoz hasonlóan elmaradhatatlanok voltak az egyetemi bulik, de sokat jártunk éttermekbe vacsorázni és moziba is. A tanulmányaim keretein belül jutottam el többek között Cambridge-be, ami szintén új tartalommal töltötte meg a mindennapokat. Nehéz, mozgalmas és színes volt az ott töltött két év.

- Miben volt másabb az ottani oktatási rendszer ahhoz képest, amit itthon tapasztaltál?

- A külföldi oktatási rendszert a gyakorlatorientált képzések miatt tartom kifejezetten ütőképesnek. Rendkívül magas a gyakorlati órák száma, melyek összességében a csapatmunkát ösztönzik. Számottevő az egyetem belüli vállalati jelenlét és támogatás, így többségében ipari projektmunkákban volt lehetőség részt venni. A szakosodás többlépcsős és szerteágazó, valamint az angol nyelv oktatása folyamatos.  Ezen felül egy kötelező külföldi, és további egy féléves ipari szakmai gyakorlatot szükséges teljesíteni a diploma megszerzéséhez. Szintén az erősségek közé sorolnám a jól kiépített kettős diploma programot, melyben az első évet követően magam is részt vehettem. A bemutatott sajátos oktatási rendszer kialakítását és erősségét valószínűleg elősegítette az is, hogy a mérnök egyetemek Franciaországban különálló intézményrendszert alkotnak.

- A külföldön szerzett tudás, tapasztalatok mennyire befolyásolták az itthoni lehetőségeidet, amikor kikerültél a munkaerőpiacra?

- Nagy büszkeséggel tölt el, hogy a legnagyobb magyar gyógyszergyárnak dolgozva kamatoztathatom itthon a külföldön szerzett tudást. A Richter Gedeon Nyrt. Biotechnológiai részlegén álltam először munkába kinyeréstechnikai mérnökként rögtön a tanulmányaim befejezését követően. A többkörös interjúztatás alatt tudatosult először bennem, hogy a külföldön szerzett tapasztalat jelentős mértékben növelte esélyeimet a kiválasztás során. Az említett lehetőségek összessége pedig olyan útlevelet adott a kezembe, amely bebocsátást biztosít a világ összes országába.

 A szerző további cikkei
Az érzelmi reakciókat megörökíteni Derencsényi István fotóriporter a hivatásáról és az olimpiáról mesélt nekünk.
Te ’56-od a Mi 56-unk! A videó pályázat nyertesei, hajtás után.
A mi napunk! Óriási stadionshow-val indult el a tanítási időszak.
Egy szemeszter az USA-ban Félév a Stanford University-n.
„Hív a város” Miért éri meg külföldön tölteni egy kis időt.
CAMPUS PONT - SZOLGÁLTATÁSOK
Bejelentkezés
A hét legolvasottabb cikkei
Keresés
A rovat legolvasottabb cikkei
A hónap legolvasottabb cikkei