Felsőoktatás
A tudomány mindenkié
2013. október 7., Pálóczi Alexandra

Szeptember negyedik péntekjén rendezték meg országszerte és Debrecenben is a Kutatók Éjszakája elnevezésű délutántól estig tartó programsorozatot, amelyen kisebb gyerektől egészen az idősebb korosztályig, bárki betekintést nyerhetett a tudomány rejtelmeibe. A rendezvénynek idén is a Debreceni Egyetem adott otthont. Közel száz program várta az érdeklődőket három városban. 

Az egyetem főépületét, s környékét már kora délután általános- és középiskolások vették körül. Sokuknak ez egy kötelező és szervezett iskolai program volt, így érthető módon nem mindenki szemében lehetett látni a lelkesedést és csillogást, azonban az éjszaka végére nem volt olyan diák, akinek ne lett volna valamilyen tudományos kalandban része és ne képzelte volna el, hogy ő lesz a következő Nobel-díjas kutató. Persze nem mindenki számára életcél az, hogy tudós legyen, de a rendezvény célja nem is ez, hanem sokkal inkább az, hogy megmutassa minél nagyobb nyilvánosságnak, a tudomány, s a tudományos kutatás nem unalmas vagy öncélú, hanem érdekes és látható eredményeket tud produkálni, amelyek hasznosak a társadalom számára. „A középiskolásoknak szeretnénk nyitott kaput mutatni, csábítani őket arra, hogy tanulmányaikat a kutatás felé fordítva a Debreceni Egyetemen folytassák. Másrészt általánosságban a nagyközönség számára szeretnénk bemutatni, hogy a tudomány nem bonyolult, nehezen érhető vagy egy kerülendő „valami”.” - mondta dr. Csernoch László, tudományos rektorhelyettes. 

Természetesen, nem csak gyerekek számára voltak szórakoztatóak a programok. Egyetemistaként is érdekes tapasztalat volt betekinteni különböző tudományágak működésébe. Bölcsészként igazán jó élmény volt egy házat tervezni 3D-ben a SketchUp nevű programmal az Informatika Karon, a víz oldott oxigéntartalmát lemérni különféle folyadékokban a Műszaki Karon, látványos kémiai kísérleteket nézni a DETEKtor TV online TV oldalán és egy mintatárgyaláson részt venni az Általános Jogtudományi Karon. Talán ugyanilyen izgalmas volt egy Természettudományi vagy Műszaki Karon tanuló hallgatónak a történelmi túra, a könyvtár rejtett zugainak meglátogatása, vagy épp a táncház. A felnőttek sem unatkoztak ezen az estén, hiszen újra felfedezhették naív gyermeki énjüket, aki képes rácsodálkozni az őt körülvevő világra. Így történhetett az, hogy perceken keresztül nézték a „felnőttek” a középiskolások által épített LEGO autókat, amelyek a National Instruments (NI) LEGO robot-programozási versenyére készültek. A verseny döntőjébe - amely a főépület díszudvarán volt - a tíz legügyesebb középiskolai csapat kerülhetett be, az első három helyezett LEGO robotkészletet, hozzávaló technikát, illetve egy gyárlátogatást nyert az NI-ba. Az eddig évekhez képest két újdonság is megvalósult, hagyományteremtő szándékkal. Idén a Debreceni Egyetemen tanuló külföldi hallgatók számára is készültek programmal a szervezők. Az „International Corner”-ben bemutathatták saját magukat és országuk jellegzetességeit a külföldről jött egyetemisták. Illetve ebben az évben kisvonattal is közlekedhettek a debreceni kampuszok között a látogatók, így senki számára nem volt akadály, ha több helyszín programjait is kinézte magának.

Ez a nagyszabású rendezvény nem valósulhatott volna meg a szervezők és az önkéntesek munkája nélkül. „Megközelítőleg hetven önkéntes vesz részt a Kutatók Éjszakáján. Nagyon fontos a jelenlétük, mert amíg a kutató a saját tudását ajánlja fel a rendezvénynek, addig az önkéntesek az egyetemet képviselik, s ők azok, akik a legközelebb állnak korban ahhoz a korosztályhoz, amelyet meg szeretnénk szólítani.” – hangsúlyozta Mándy Zsuzsa, a Tudományos Igazgatóság referense, a rendezvény sajtótájékoztatóján.

Sajnos az „éjszaka” túl rövidnek bizonyult ahhoz, hogy mindenhova ellátogassunk, de a legügyesebbek öt helyszínről szerezhettek pecsétet, s a lepecsételt lapot kedves egyetemi nyereményekre válthatták be a Főépületben. 

Egy délutánra, éjszakára a tudomány mindenkié volt, nemre, korra, iskolai végzettségre való tekintet nélkül. A tudomány azonban nem csak ilyenkor mindenkié, a tudomány ünnepén, hiszen a hétköznapokban is körülvesz minket, a legapróbb mozdulatok megtételekor, például egy gyufa meggyújtásakor, vagy egy golyóstoll használatakor…A szerző további cikkei
Két év Franciaországban Külföldön tanulmányokat folytatni, megismerni egy másik kultúrát, nagyon fontos.
Az érzelmi reakciókat megörökíteni Derencsényi István fotóriporter a hivatásáról és az olimpiáról mesélt nekünk.
Te ’56-od a Mi 56-unk! A videó pályázat nyertesei, hajtás után.
A mi napunk! Óriási stadionshow-val indult el a tanítási időszak.
Egy szemeszter az USA-ban Félév a Stanford University-n.
CAMPUS PONT - SZOLGÁLTATÁSOK
Bejelentkezés
A hét legolvasottabb cikkei
Keresés
A rovat legolvasottabb cikkei
A hónap legolvasottabb cikkei