Kulturális
Scooter - '90-es évek 2013-ban
2013. október 7., Pálóczi Alexandra

A Scooter név hallatán sokan azt gondolják, hogy egy személyről van szó, hiszen sokszor a zenekar frontemberét, H.P. Baxxtert azonosítják az egész együttessel, holott a '90-es évek legnagyobb techno nagyköveteiről van szó. Változó felállásban, de mindig az elektronikus zenei élet meghatározó csapata volt a Scooter. 30 millió eladott lemez, nemzetközi elismerések sokasága és még 2013-ban is mindig dübörög a hardcore techno.

Talán mindenkinek van valamilyen emléke az együttesről, vagy a közel ötven éves, de még mindig jó formában lévő, kicsit félelmetes tekintetű, nagy hangú frontemberről. 

A Scooter-jelenség megteremtésében tagadhatatlan érdemei vannak a frontembernek H. P. Baxxternek, aki nem rég a Lovardában is pörgette a lemezeket. A hidrogén szőke, már-már fehér haj, az erős smink, piercing és a bulik közben sokak számára ismert bekiabálások, amelyek az előadó védjegyévé váltak és zenekar imdzséhez is nagyban hozzájárultak. Egy letűnt kor maradványai – gondolhatnánk, de az állítás mégsem állná meg a helyét, hiszen a formáció képes volt arra, hogy megújuljon, kövesse a tempót az új generációval, miközben megőrizték eredetiségüket és régi rajongótáborukat. Sikereiket annak is köszönhetik, hogy nagy figyelmet fordítottak a kommunikációjukra. A No Time to Chill albumukról internetes naplót vezettek, online webshopban lehet megvásárolni a Scooteres design kiegészítőket, a zenekar és Baxxter Facebook oldala is folyamatosan frissül, a csapat honlapja pedig megfelel a 21. századi web 2.0 elvárásainak. Oroszországban egy sokak számára ismert üzletlánc reklámarca lett Baxxter (egy porszívóval), ezzel tovább növelve a saját és a zenekarának hírnevét. November 18-án egy könyv is megjelenik a Scooterről, huszadik évfordulójuk alkalmából, így erősítve azt, hogy a lehető legtöbb csatornán és médiumban megjelenjenek és beszéljenek róluk. Ebből is látszik, hogy milyen fontos a megfelelő kommunikációs stratégia kialakítása egy zenekar életében. Talán Nyugat-Európában már nem ők a legnépszerűbb banda, de Európa többi részén még ma is igazi bálványként fogadják az együttest és az olykor külön utakon járó frontembert, aki Scooter DJ-szettel járja a világot. A zenekar Finnországban és Oroszországban visszajáró vendég, az elkövetkezendő hónapokban az említett országokon belül egy nagyszabású koncert turnét szerveznek. Bevallom töredelmesen, nem vagyok Scooter-rajongó, a legnépszerűbb slágereiket ismerem csupán, de minden évtizedben egyszer közel járok ahhoz, hogy közelebbről is megismerjem a zenekart. (Pár év múlva lehet a BME Egyetemi Napok után, a Debreceni Egyetemi Napokon is fellépnek majd, akkor hátha sikerül). Már többször jártak Magyarországon, 1998-ban Sárándon is megfordultak, én pedig öt évesen pár száz méterre a buli helyszínétől hallgathattam a dübögést, pár héttel ezelőtt pedig majdnem interjút is készítettem H.P. Baxxterrel... de az már egy másik történet. A szerző további cikkei
Két év Franciaországban Külföldön tanulmányokat folytatni, megismerni egy másik kultúrát, nagyon fontos.
Az érzelmi reakciókat megörökíteni Derencsényi István fotóriporter a hivatásáról és az olimpiáról mesélt nekünk.
Te ’56-od a Mi 56-unk! A videó pályázat nyertesei, hajtás után.
A mi napunk! Óriási stadionshow-val indult el a tanítási időszak.
Egy szemeszter az USA-ban Félév a Stanford University-n.
CAMPUS PONT - SZOLGÁLTATÁSOK
Bejelentkezés
A hét legolvasottabb cikkei
Keresés
A rovat legolvasottabb cikkei
A hónap legolvasottabb cikkei