Kulturális
Egy éves a DETEKtor TV
2013. december 16., Pálóczi Alexandra

Valószínű sokan tapasztaltátok az elmúlt évben, hogy egy-egy egyetemi rendezvényen a megszokott városi médiumok ismert arcai mellett olykor egyetemi hallgatók is felbukkantak kamerával és mikrofonnal a kezükben. Kik is vagyunk? Egy éve tevékenykedünk intézményes keretek között és mára elmondhatjuk, hogy az egyetemi élet meghatározó médiumává vált a DETEKtor TV. Eddig a facebookon több, mint 1200 lájkot kapott az oldalunk, youtube-on 271 feliratkozónk van, a csatorna összes megtekintése 143000. Most bepillantást nyerhettek a „kulisszák mögé” és megismerhetitek a történetünket.

A Debreceni Egyetem Tudományegyetemi Karok (DE TEK) Multimédia Stúdiója a tavalyi tanév szeptemberében nyitotta meg kapuit. A Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszék hallgatóinak ettől kezdve ebben a jól felszerelt stúdióban tartják az újságíró specializáció televíziós és rádiós szemináriumait, illetve a stúdió gyakorlati lehetőséget biztosít a tanszék hallgatóinak. A DETEKtor TV története egy megbeszéléssel kezdődött, amin lelkes kommunikáció- és médiatudomány szakos hallgatók vettek részt. Elhatároztuk, hogy kihasználva a stúdió eszközparkját felépítünk egy online TV csatornát. Az első videónk 2012. november 9-én került fel a youtube csatornánkra, mára több, mint 250 videó készült el a nyilvánosság számára, sok helyszínen, rendezvényen megfordultunk és rengeteget tanultunk. A kezdetekkor szinte senki nem tudott vágni, a kamerát félve fogtuk meg, interjúkészítésnél pedig próbáltuk leplezni, hogy mennyire remeg kezünkben a mikrofon. Ma már képesek vagyunk önállóan elkészíteni egy anyagot, de természetesen most sem vagyunk még profik, hiszen ez egy olyan szakma, ahol minden nap tanulunk valamit, sosem dőlhetünk hátra elégedetten, folyamatosan fejlődik a technika, újabb és újabb kihívásokkal, feladatokkal találkozunk a munkánk során. Itt ismerjük meg a legfontosabb alapokat és olyan gyakorlati tudásra teszünk szert, amely a jövőnk szempontjából meghatározó. A stáb tagjai között a tanszék minden évfolyamából vannak önkéntesek és nem csak újságíró specializációsok tevékenykednek, hanem az intézményi kommunikátor specializáció hallgatói is. 

Több fontos mérföldkövet is ki lehet emelni a DETEKtor TV eddigi életéből. Az első jelentős kihívás a 2012-es DEXPO volt, amire a stáb több csapatot szervezett, így minden kar megjelenhetett az összefoglaló filmjeinkben. Első élő közvetítés a decemberi Hallgatói Fórumról történt. Ott voltunk a gólyabálon, különböző egyetemi börzéken, TEK Szakhéten, Campus Majálison, Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszék rendezvényein, Kutatók Éjszakáján és olyan városi eseményeken is dolgoztunk, mint a Rocksuli félévzáró koncertje, valamint a 84. Debreceni Ünnepi Könyvhét. Nyáron sem álltunk le, volt szerencsénk forgatni az EFOTT-on, Campus Fesztiválon, az idei Gólyatáborból pedig minden nap élőben jelentkeztünk és napi „hangulatfestő” hangulatjelentéseket készítettünk. A mostani tanév szeptemberétől a Debreceni Egyetem hivatalos youtube csatornájára is a DETEKtor TV stábja készít filmeket, így valóban az egyetemi kommunikáció nélkülözhetetlen erőforrásává váltunk. 

Minden forgatás egy külön történet és előfordulnak nehéz helyzetek, amiket meg kell oldani. Például interjút szerettünk volna készíteni az egyik börzén néhány hallgatóval, de senki nem akart nyilatkozni, így kénytelen voltam meginterjúvolni saját magam. Persze ez nem került nyilvánosságra... Szintén nagy kihívás volt számunkra, amikor váratlanul kiderült, hogy élő közvetítés lesz és kevés idő állt rendelkezésünkre, hogy felkészüljünk. Talán ekkor jöttünk rá arra, hogy ebben a szakmában elengedhetetlen a spontaneitás, gyors reakció és az, hogy mindig napra készek legyünk. Sokat tanulunk egymástól és egymás hibáiból is. Olyan alkotó közösség formálódott a "stúdiósokból", akik szívesen, önszorgalomból tevékenykednek, és mivel a munkák során sok időt töltünk együtt, lehetőségünk van megismerni a különböző évfolyamok hallgatóit, ami mindenképpen nagy előny, hiszen sok szakon nincs erre lehetőség. Igazán jó társaság alakult ki, akikkel már a stúdión kívül is szívesen szervezünk programokat. 

A televíziós tevékenység mellett a kommunikáció- és médiatudomány szakos hallgatóként lehetőséget kaptunk a Campus Rádiótól (korábban Friss Rádió), hogy egy beszélgetős műsorban vitassunk meg minket érdeklő témákat, aktualitásokat hétről-hétre. A hallgato.com nevű műsor péntekenként este nyolc órától hallható a Campus Rádióban.

Hiába lenne azonban sok lelkes és tehetséges hallgató, ha nem lenne egy ilyen tanszék és nem lenne ez a stúdió, aminek a létrehozásáéért nagyon hálásak vagyunk. A tanszék biztosítja számunka az elméleti hátteret, az oktatóinkhoz bizalommal fordulhatunk szakmai kérdésekben, így igazán szoros az együttműködés.

Óriási köszönet a stúdió vezetéséért Orvos Györgynek és Szabó Lászlónak, akik nem csak vezetőként vannak jelen, hanem mentorként segítenek, tanítanak, támogatnak minket és magas színvonalú szakmai tevékenységükkel példát állítanak elénk. 

A DETEKtor TV legnagyobb erénye, hogy egyetemistaként szólunk egyetemistákhoz. Emiatt könnyebb megtalálnunk VeleTEK a közös "hangot" és olyan kisfilmeket készítenünk, amelyek tényleg NekTEK szólnak.

Keressétek facebookon és a youtube-on is a DETEKtor TV-t, hiszen miattatok, ÉrteTEK vagyunk. A szerző további cikkei
Két év Franciaországban Külföldön tanulmányokat folytatni, megismerni egy másik kultúrát, nagyon fontos.
Az érzelmi reakciókat megörökíteni Derencsényi István fotóriporter a hivatásáról és az olimpiáról mesélt nekünk.
Te ’56-od a Mi 56-unk! A videó pályázat nyertesei, hajtás után.
A mi napunk! Óriási stadionshow-val indult el a tanítási időszak.
Egy szemeszter az USA-ban Félév a Stanford University-n.
CAMPUS PONT - SZOLGÁLTATÁSOK
Bejelentkezés
A hét legolvasottabb cikkei
Keresés
A rovat legolvasottabb cikkei
A hónap legolvasottabb cikkei