Felsoktats
Elvarázsolt éjszaka
2014. oktber 30., Pálóczi Alexandra

Az országos programsorozat részeként a Debreceni Egyetemen -is megrendezték a Kutatók Éjszakáját immár nyolcadik alkalommal, ahol több mint száz program várta az érdeklõdõket. Egy éjszaka erejéig mindenki igazi kutatónak érezhette magát. 

A Kutatók Éjszakájáról valószínû mindenkinek más ugrik be. Néhány embernek egy jól felszerelt kémiai laboratórium, valakinek a könyvtár rejtett zugai, másoknak elektromos csodajárgányok. A legszebb ebben, hogy mindegyikkel találkozhattak ezen a rendezvényen a látogatók, sõt ha valaki egy pontos útitervet készített, akkor akár mindegyik érdekes programon részt vehetett egy éjszaka alatt. Mi a barangolásunk során, négy helyszínen fordultunk meg, ezeket mutatom most be, de fontos, hogy ezek csupán apró foszlányok a teljes programkínálatból. 

Elsõként az Informatika Karra (IK) látogattunk el, ahol volt QR kód vadászat, amely óránként indult, 3D-s modelleket lehetett készíteni, betekintést nyerhettünk a webdizájn folyamatába, meghallgathattunk egy elõadást az olvasáskutatásról. Az IK épületét elhagyva egy csapat általános iskolás „gyerkõcbe” botlottunk, akik éppen QR kódokat kerestek. Amikor mi voltunk általános sulisok még fogalmunk sem volt arról, hogy mi az a QR kód és furcsán néztünk volna, ha a kezünkbe nyomnak egy telefont, amin nincsenek gombok, és közlik velünk, hogy azzal keressünk kódokat. Talán ez mutatja a leginkább, hogy mennyire gyorsan fejlõdik a technológia, hiszen néhány év alatt nagyon megváltozott, hogy mivel lehet szórakoztatni egy gyereket. A most felnövõ generáció számára már teljesen mást jelent a játék, mint a „mi idõnkben”. (Ezt nem siránkozásnak szántam, inkább csak egy általános tapasztalat). 

Számunkra a következõ állomás a fõépület volt, ahova belépve olyan érzés fogott el, mintha legalább az elvarázsolt kastélyba vagy Roxfortba érkeztünk volna meg. (Vártam a pillanatot, hogy mikor elkezdenek mozogni a lépcsõk…) Az épület egész területén nem volt olyan kis zug, ahol ne történt volna valami érdekesség, vagy valami kis csoda. A negyedik emeleten a Debreceni Egyetem Tehetséggondozó Programjának (DETEP) hallgatói tartottak elõadást. Biró Vivien elõadására érkeztünk meg, aki a vallás médiareprezentációjáról beszélt. Sajnos nem tudtunk túl sokat idõzni egy helyszínen, mert igyekeztünk minél több minden megnézni. A fõépületben maradva még meglátogattuk a Néprajz Tanszék programjait. Ujhelyi Nelli, a tanszék hallgatója és a Kutatók Éjszakájának önkéntese elmesélte, hogy miért éri meg jelen lenni hasonló rendezvényeken. „Nagyon szeretem azt, hogy találkozhatunk fõként gyerekekkel, de középiskolásokkal is szép számban. Meg tudjuk nekik mutatni, hogy mit tanulunk mi és bepillanthatnak a különbözõ szakokon folyó munkába, tevékenységekbe.”

Volt szerencsénk ellátogatni a LEGO Robot programozási versenyre is. Kívülrõl nézve annyira nem tûnt bonyolultnak a feladat: fel kell építeni egy „autót”, majd végig kell menni egy pályán. Ennél azonban többrõl van szó. „Abból áll a feladat, hogy a gyerekeknek egy elõre összeépített LEGO robotot kell programozni, úgy hogy az egy elõre megépített akadálypályán végigmenjen. Az egyik pálya a katasztrófavédelem témaköréhez kapcsolódik, a másik pálya pedig a megújuló energiaforrások jegyében készült el. Összesen tizenhét csapat pályázott és most elõször az általános iskolások külön versenyeznek.” – árulta el Ábrahám László a National Instruments (NI) ügyvezetõje. 

A fõépület után visszasétáltunk a Kassai úti campusra, ahol egy polgári jogi mintatárgyalás végét csíptük el, majd egy elõadás keretein belül megtudhattuk, hogy bizonyos filmekben milyen jogi problémákkal találkozhatunk. Többek között szó esett Az aranyembernek (1962-ben készül film részlete alapján) és az Ábel a rengetegben történetének jogi vonatkozásairól. 

Ezután – gondoskodva a napi testmozgásról – visszasétáltunk az Egyetem Térre, egészen pontosan a Kémia Épületbe, ahol a Kutatók Éjszakájának leglátványosabb programján vehettünk részt. Látványos kémiai kísérleteknek lehettünk a szemtanúi. Füst, robbanás, színváltozó folyadék – mindent láthattunk, amit ilyenkor az ember elképzel, ha meghallja azt, hogy kémiai kísérlet. A teltházas nagyelõadóban minden kisdiák csak ámult és valószínû sokan elképzelték, hogy milyen jó lenne, ha egyszer õk is ilyen izgalmas dologgal foglalkozhatnának. 

Ennél több pedig nem is kell, hiszen a Kutatók Éjszakájának a célja az, hogy megmutassa az embereknek a tudomány izgalmas és érdekes oldalát, felkeltse a gyerekek kíváncsiságát egy-egy tudományterület iránt. Ezt pedig a csillogó szempárokból látva sikerült elérni ebben az évben is. A szerz tovbbi cikkei
Két év Franciaországban Külföldön tanulmányokat folytatni, megismerni egy másik kultúrát, nagyon fontos.
Az érzelmi reakciókat megörökíteni Derencsényi István fotóriporter a hivatásáról és az olimpiáról mesélt nekünk.
Te ’56-od a Mi 56-unk! A videó pályázat nyertesei, hajtás után.
A mi napunk! Óriási stadionshow-val indult el a tanítási idõszak.
Egy szemeszter az USA-ban Félév a Stanford University-n.
CAMPUS PONT - SZOLGLTATSOK
Bejelentkezs
A ht legolvasottabb cikkei
Keress
A rovat legolvasottabb cikkei
A hnap legolvasottabb cikkei