Kulturális
Stratégiák a karrierépítésben
2016. május 24.,

,,Légy önmagad!" – ezzel az egyszerűnek vélt felszólítással kezdte felejthetetlen előadását Prof. Dr. Nábrádi András. A Debreceni Egyetem tanára már 18 éve vezeti a Gazdaságtudományi Kar Vállalatgazdaságtani Tanszékét, és több mint 20 éve oktatja a stratégiai menedzsmentet. Stratégiák a karrierépítésben című előadásában az üzleti életben alkalmazott módszereket vetítette le a személyes stratégia kialakításának lehetőségére.

A jövőd – úgy, mint a vállalkozásoké is – kiszámíthatatlan, véletlenszerű, folyton változó és tele van versengéssel. Mitévő legyél akkor, ha ennyi bizonytalanságot rejt? Tervezz! A sikerhez vezető úton karriered tervezése elengedhetetlen. Előadónk a karrierépítést négy lépésben határozta meg.

Elsőként tedd fel magadnak a következő kérdéseket: Miben vagyok jó? Miben vagyok jobb, mint mások? Milyen tevékenység végzése tesz boldoggá? Mi motivál? Mik a saját értékeim? Fontos, hogy a kérdések megválaszolása során ne hazudj önmagadnak. Az alapján válaszolj, ahogy valóban látod magad, és ne az befolyásoljon, hogy mások hogyan látnak, vagy épp milyen képet szeretnél magadról láttatni. Ha ezt letisztáztad, a ,,leltár" elkészítése már nem is lesz olyan nehéz feladat. A rossz döntésektől fogod megkímélni magad, ha tudatosítod értékeidet. Nábrádi András számtalan tulajdonságot, tevékenységet és értéket sorakoztatott fel. Példaként elmondta, hogy saját magát szerencsésnek tartja, hiszen azt csinálja, azzal keresi a kenyerét, amit igazán szeret is: tanít.

Következő lépésként a küldetés és jövőkép meghatározását javasolta. Küldetésed, missziód a személyes karakteredből és elvárásaidból áll. Tulajdonképpen ez az a szerep, amit a jövőben kívánsz betölteni. Készítsd el és írd le küldetésnyilatkozatod a jövőbeni sikereid érdekében. A jövőkép, azaz a vízió pedig nem más, mint a hosszabb távú célkitűzéseid. Ha megvan a jövőképed, rendeld alá erősségeidet.

A stratégiaalkotás elengedhetetlen része a SWOT analízis elkészítése. Ezt az elemzési módszert adta meg harmadik lépésként előadónk a személyes stratégia meghatározásánál is. Ebben a gyakorlatban jelenlegi erősségeidet és hátrányaidat, illetve jövőbeli lehetőségeidet és a veszélyeket kell számba venned. Itt a külső vélemények hasznosak lehetnek, úgyhogy nyugodtan kérheted azok segítségét, akik a legjobban ismernek téged.

A karriertervezés utolsó lépcsője a készségek fejlesztése és az akciók ideje. Ha már tudod, ki vagy, és azt is, hogy mit szeretnél elérni életedben, akkor itt az ideje lépéseket tenned ezért.
Nábrádi András a bő egy órás prezentációja vége felé járva különböző vállalatok többlépéses karrierterveit is bemutatta, majd tanácsokkal látta el közönségét.

Gyakorlatias előadását személyes véleményével zárta, miszerint Steve Jobs a 21. század eddigi legsikeresebb karrierépítője. Az ő gondolatai szolgáltak záróakkordként: ,,Az idő véges, úgyhogy ne vesztegesd el arra, hogy valaki életét éled! (...) Ne engedd, hogy mások véleménye túlharsogja a saját belső hangodat! De ami a legfontosabb, legyen elég bátorságod a szívedre és a megérzéseidre hallgatni! Ők valahogy már most is tudják, mivé akarsz válni valójában."
 A szerző további cikkei
Zöld út a hallgatók szívéhez A DEHÖK Környezetvédelmi Bizottság valódi zöld folt a Debreceni Egyetemen.
Boldog sárgulók Közösségi programok, felvonulás és bál.
Utazni szeretne? El?ször ide kell jönnie! 27. alkalommal szervezik meg az Utazási Vásár és Autókiállítást március 24-26. között.
HORTOBÁGY NÉPTÁNCEGYÜTTES Hagyomány, sport, szórakozás és barátság.
Magyar siker Véget ért a BrainFactory online ötletverseny.
CAMPUS PONT - SZOLGÁLTATÁSOK
Bejelentkezés
A hét legolvasottabb cikkei
Keresés
A rovat legolvasottabb cikkei
A hónap legolvasottabb cikkei