Kulturális
Mert énekelni szép...
2016. augusztus 11.,

Mert énekelni szép, mert énekelni jó, mert énekelve kredit pontot kapsz

Immáron többedik alkalommal írom le a DE Monteverdi Kórusának jelmondatát, hogy bemutassam kórusunk tevékenységét, aktuális programjait.

Hagyományainknak megfelelően 2016 nyarán is Erdélyben járt a kórus július 14. és 17. között Pazár István és Takács Ildikó karnagyok vezetésével, hogy a kórusmuzsika által is erősítsük a magyarság összetartozását mind érzelmileg, mind pedig kulturálisan. Július 14-én, csütörtökön indultunk útnak huszonnyolcan, hogy Kalotaszegen, ill. Kézdiszéken együtt dobbanjon a szívünk az énekszó segítségével az erdélyi magyarsággal. Ezek nem patetikus szavak, hanem ezek a tények.
Első este Bánffyhunyadon, a református templomban rövid istentisztelet után énekelt a kórus a nagyszámú hívőnek. Itt az egyházi műsorunkat adtuk elő. A koncert végén együtt énekeltük a magyar Himnuszt. Igaz, ami igaz, ekkor sokunknak kicsordult a könny a szemünkből. Ezután bőséges szeretetvendégség következett, ahol – jó szokás szerint – finom pálinka volt a bevezető. A koncerten és a szeretetvendégségen a helyi református esperes is részt vett és köszönetét fejezte ki szolgálatunkért. Innen a szálláshelyünkre mentünk, Nagypetribe, ahol egy nagyon kellemes panzióban szálltunk meg és itt bizony késő éjjelig gitároztunk, énekelgettünk. Másnap a Kós Károly tervezte Barátság Házában reggeliztünk. A házigazdánk, László, a református lelkész és kedves felesége, Erzsike igen finom saját készítésű ételekkel örvendeztetett meg bennünket (házi kolbász, lekvár, méz, pálinka, bivalytej). De a bőséges reggeli után jött a böjt, amelyet a hosszú, fáradságos buszozás jelentett a következő szálláshelyig, a Kézdivásárhely közelében található Csernátonig.
 
Pénteken Kézdiszentlélek, szombaton pedig Kézdiszentkereszt kultúrotthonában adtunk két nagysikerű ún. világi koncertet. Műsorunkban operaáriák, operett részletek hangzottak el szólisták előadásában (Takács Ildikó, Szepesy Andrea, Vince János), a kórus pedig Monteverditől Kodályig népszerű kórusműveket, valamint befejezésképpen Erdélyhez köthető népdalfeldolgozásokat énekelt. A kórus erdélyi útjai mindig többet jelentenek, mint csupán zenei élményt. A csodálatos tájak mellett a rengeteg kulturális érték is megragadja a kórustagokat. A bánffyhunyadi templom Kalotaszeg legnagyobb református temploma, amelynek legrégebbi része 1483-ban épült, a ma is impozáns festett fakazettás mennyezettel Umling Lőrinc munkájának köszönhetően. A falakat igen gazdagon színpompás szőttesek borítják, amelyet a hívek készítettek a templom számára. Csernátonban egyedülállóan érdekes néprajzi gyűjtemény és skanzen található egy ottani pedagógus házaspár – a néhai Haszman Pál és felesége, alsócsernátoni Cseh Ida – gyűjtőmunkájának köszönhetően, amelyet ma is a családjuk gondoz, bővít és tart fenn úgy, hogy népfőiskolát és kézműves táborokat is működtetnek benne. A szépen rendbe hozott Damokos Gyula-féle kúriában helytörténeti kiállítás látható. Több neves személy mellett Csernáton híres szülötte Bod Péter református lelkész, irodalmár, történész, aki 1766-ban adta ki az 528 magyar írót és tudóst bemutató lexikont, a Magyar Athenas című művet. A kúria boltíves pincerendszerében remek vaskályha gyűjteményt található és rendkívül gazdag mezőgazdasági gépkiállítás a skanzen kéthektáros szabadtéri részén. 17-én Sepsiszentgyörgyben az evangélikus templom fényben úszó, ízléses, modern épületében adta elő a kórus újból egyházi műsorát, amelyben Vince János mellett Tornyi Blanka és Zsom Melinda is szólót énekelt. Bár a hazautazás igen hosszú volt, de a megérkezéskor mégsem a fáradtság érzése uralta a társaságot, hanem a sikeres, szép koncertkörút élménye.
Kórusunk előreláthatólag szeptember közepén újból elkezdi próbáit, kedden és csütörtökön 18:00-tól 20:00-ig a központi épület (Egyetem tér 1.) X. tantermében. Kreditpontért a Neptunon jelentkezhetsz.
 A szerző további cikkei
Zöld út a hallgatók szívéhez A DEHÖK Környezetvédelmi Bizottság valódi zöld folt a Debreceni Egyetemen.
Boldog sárgulók Közösségi programok, felvonulás és bál.
Utazni szeretne? El?ször ide kell jönnie! 27. alkalommal szervezik meg az Utazási Vásár és Autókiállítást március 24-26. között.
HORTOBÁGY NÉPTÁNCEGYÜTTES Hagyomány, sport, szórakozás és barátság.
Magyar siker Véget ért a BrainFactory online ötletverseny.
CAMPUS PONT - SZOLGÁLTATÁSOK
Bejelentkezés
A hét legolvasottabb cikkei
Keresés
A rovat legolvasottabb cikkei
A hónap legolvasottabb cikkei