Felsoktats
Változatlanul az élvonalban
2017. prilis 10., forrás: unideb.hu

A Debreceni Egyetem megõrizte vezetõ helyét a hazai felsõoktatási intézmények között: a szeptemberben induló képzésekre jelentkezõk száma 15.223, a most induló gyógypedagógia szakra nyolcszoros a túljelentkezés.

- Míg a jelentkezõk számát tekintve országos tendencia a jelentkezések csökkenése, ami eléri, és néhol meg is haladja az 5 %-ot, addig örömteli, hogy a Debreceni Egyetemen ez az arány az 1%-ot sem éri el. Az elmúlt években az érdeklõdés egyenletesnek és kitartónak mutatkozik a Debreceni Egyetem iránt – mondta Bartha Elek oktatási rektorhelyettes az eredményeket ismertetõ tájékoztatón.

Az összes jelentkezés számát tekintve a Gazdaságtudományi Kar volt a legnépszerûbb (2.855), amelyet a Bölcsészettudományi Kar (2.617), majd a Természettudományi és Technológiai Kar (1.906) követ. Az elsõ helyes jelentkezések alapján azonban némileg változik a sorrend: a Gazdaságtudományi Kar (1.501) vezet, a Bölcsészettudományi Kar (1.188) a második, a harmadik helyre pedig a Gyermeknevelési és Felnõttképzési Kar (977) jött föl.

- Változás az elmúlt évek kari népszerûségi listáját tekintve, hogy mára szinte fej-fej mellett szerepel a népszerûséget tekintve a gazdaság-, az orvos- és egészségtudományi, valamint a pedagógusképzési terület. Ez utóbbinál 14%-os idén a növekedés – hangsúlyozta Bartha Elek.

Az idei kínálat újdonsága a gyógypedagógia képzés, amelyre összesen (alap, nappali, levelezõ, állami ösztöndíjas és önköltséges formában) 1.088-an jelentkeztek. Szintén új a Debreceni Egyetem kínálatában a három karral együttmûködve tízféle szakpárral (angol, magyar, történelem, német, informatika biológia, fizika, kémia, matematika és földrajz) választható testnevelõ tanár osztatlan képzés, amelyre összesen 153-an jelentkeztek, elsõ helyen pedig 63 fõ jelölte meg, illetve visszatér az ötéves agrármérnök képzés.

Az országban elsõként indul a sportközgazdász mesterszak, melyre 58-an jelentkeztek. Emellett megújult a sportszervezõ szak, amelyet ezentúl sport- és rekreációszervezés alapszakként választhattak a felvételizõk. Ez utóbbit összesen 426-an jelölték be, közülük 125-en elsõ helyen. Kisvárdán a tavalyi kettõ helyett idén már három – a mezõgazdasági mérnöki, a vidékfejlesztési agrármérnöki és a turizmus-vendéglátás – szakot hirdetett az egyetem, melyekre összesen több mint 70-en jelentkeztek.

Az elsõ helyes jelentkezések alapján a legnépszerûbb szakok (mindkét finanszírozási formában, nappali és levelezõ tagozaton) 2017-ben: ápolás és betegellátás, gyógypedagógia, általános orvos, pszichológia, óvodapedagógus, programtervezõ informatikus, gépészmérnöki, gazdálkodási és menedzsment és jogász.

- A felvételi eljárás ügyintézési szakasza 2017. április 20-án kezdõdik. Június 28-ig minden érintett felszólítást kap a hiányok pótlására a jelentkezéskor megadott e-mail címére. A hiányzó dokumentumokat július 12-ig lehet pótolni, és eddig az idõpontig egyszer lehet módosítani a sorrenden, a ponthatárokat pedig várhatóan július 26-án hirdetik ki – ismertette az eljárás soron következõ legfontosabb dátumait Pósánné Rácz Annamária oktatási igazgató.

Az idén induló kollégiumfejlesztési programnak köszönhetõen hamarosan a jelenlegi 5.000-nél is több és modernebb szállást vehetnek igénybe az ide érkezõ hallgatók, akiket a már hagyományos gólyatábor mellett változatos sport-, szabadidõ- és kulturális kínálattal, valamint szeptember 27-én az ország egyetlen egyetemi tanévnyitó stadionshow-jával, a yoUDay-jel is várja a Debreceni Egyetem.
 A szerz tovbbi cikkei
„OKOS” fesztivál Mindjárt Campus Fesztivál!!!
Kollégiumfejlesztési program Több férõhely, korszerûbb és komfortosabb környezet, nemzetközi színvonal.
Együttmûködés a MÁV-csoporttal Együttmûködési megállapodást kötött a Debreceni Egyetem és a MÁV-csoport.
Egyetemi díjazottak Klinikaigazgató, matematikus, sajtófõnök – egyetemi díjesõ volt a város napján.
Egészségipari kutatási együttmûködés A világjárványok és a kórházi fertõzések megelõzésére is egyedülálló megoldást hozhat.
CAMPUS PONT - SZOLGLTATSOK
Bejelentkezs
A ht legolvasottabb cikkei
Keress
A rovat legolvasottabb cikkei
A hnap legolvasottabb cikkei