Felsőoktatás
Együttműködés a MÁV-csoporttal
2017. május 10., forrás: unideb.hu

A hazai műszaki, technológiai és természettudományi képzés színvonalának emelése érdekében együttműködési megállapodást kötött a Debreceni Egyetem és a MÁV-csoport május 9-én, Budapesten.

A Debreceni Egyetem Műszaki, illetve Természettudományi és Technológiai Kara, valamint a MÁV-csoport közötti együttműködés célja az elméleti és a gyakorlati tudásbázis összekapcsolása, az egyetem akadémiai tudásának és a vasúttársaság szakmai tapasztalatainak ötvözése.

A közös képzési és kutatási programok, illetve tudományos események szervezése, szakmai gyakorlóhelyek biztosítása mellett az együttműködésben hangsúlyos szerepet kap a kiemelkedő tehetségek egyéni gondozása is.

- A Debreceni Egyetemen évente csaknem ötezren veszik kézbe diplomájukat. Fontos, hogy a végzett hallgatók megfelelő minőségű és mennyiségű munkához jussanak, az pedig külön öröm, ha magyar cégeknél, Magyarországon helyezkednek el. Amennyiben ennek a szervezett formáját ki tudjuk alakítani, akkor a cégek sokkal hatékonyabban tudják elérni a diákokat, akik már tanulmányaik ideje alatt megismerhetnek akár több vállalatot, ezáltal választhatnak is – fogalmazott Bács Zoltán, a Debreceni Egyetem kancellárja az együttműködés aláírásakor.
Hozzátette: minderre kiváló lehetőséget nyújt a MÁV-csoport, mint az egyik legnagyobb magyar vállalat, mely az egész országot behálózza.

Pintér Ákos, az egyetem Természettudományi és Technológiai Karának dékánja kiemelte, hogy a MÁV olyan sokrétű, mint a 14 kart tömörítő Debreceni Egyetem. Reményei szerint a vállalattal kötött megállapodás egy olyan kölcsönösen előnyös szerződés, amely az intézmény többi karának is hasznos lesz.

- Jelenleg negyvenhét olyan munkatárs dolgozik a MÁV-csoportnál, akik a Debreceni Egyemen végeztek, de ezt a számot szeretnénk megduplázni. Az ösztöndíjrendszer felélesztése mellett a duális képzés felé szeretnénk haladni, mert fontos, hogy a gyakorlati tudás elmélyüljön a hallgatókban – mondta Dorozsmai Éva. A MÁV Zrt. humánerőforrás vezérigazgató-helyettese hangsúlyozta: fontos, hogy megtalálják és hosszú távon meg is tartsák azokat a munkatársakat, akik kiváló eredményekkel végezték el felsőfokú tanulmányaikat, például egy olyan elismert intézményben, mint a Debreceni Egyetem.

A célok megvalósítása érdekében a felek mozgósítják saját szakmai kapcsolatrendszerüket és intenzívebben bekapcsolódnak egymást tevékenységébe is. A MÁV-csoport szakértői konzultációs lehetőséget biztosítanak az egyetemen tanuló hallgatók számára, illetve részt vesznek az intézetek, tanszékek szakmai háttérmunkájában, jegyzetek összeállításában, tananyagok fejlesztésében, meghívott vendégelőadóként pedig megosztják tapasztalataikat a diákokkal.

A Debreceni Egyetem szakemberei a vasúttársaság által kezdeményezett és igényelt témákban külön kutatásokat és módszertani fejlesztéseket végeznek, továbbá közös kutatóműhelyeket hoznak léte. A felsőoktatási intézmény vállalja a MÁV-csoport vállalatainak egyetemen belüli népszerűsítését, ösztöndíjaik, pályakezdőknek szóló állásajánlataik közzétételét is.

Az együttműködésbe a hallgatói önkormányzat is bekapcsolódik: programjain alkalmat ad a vasúttársaság képviselőinek a részvételre, és félévente lehetőséget biztosít a MÁV-csoport vállalatainak a „Karrierpizza” rendezvény megszervezésére, ahol a hallgatók kötetlen formában ismerkedhetnek meg a cég szakembereivel.

A MÁV-csoport eddig a Budapesti Corvinus Egyetemmel, az Óbudai Egyetemmel, a győri Széchenyi István Egyetemmel és a Dunaújvárosi Egyetemmel írt alá együttműködési megállapodást. A MÁV vezetése mindent megtesz annak érdekében, hogy a cégcsoport számára hosszú távon is biztosítsa a magasan képzett munkaerő utánpótlását, ezért nyitott hasonló összefogásra más felsőoktatási intézményekkel is.

A mostani megállapodást a Debreceni Egyetem kancellárján, Bács Zoltánon kívül a MÁV Zrt. stratégiai, illetve humánerőforrás vezérigazgató-helyettese, továbbá a vasúttársaság leányvállalatainak (MÁV-START Zrt., MÁV Szolgáltató Központ Zrt., MÁV Felépítmény-karbantartó és Gépjavító Kft. és a MÁV-HÉV Zrt.) első számú vezetői is ellátták kézjegyükkel.A szerző további cikkei
„OKOS” fesztivál Mindjárt Campus Fesztivál!!!
Kollégiumfejlesztési program Több férőhely, korszerűbb és komfortosabb környezet, nemzetközi színvonal.
Egyetemi díjazottak Klinikaigazgató, matematikus, sajtófőnök – egyetemi díjeső volt a város napján.
Változatlanul az élvonalban A szeptemberben induló képzésekre jelentkezők száma 15.223.
Egészségipari kutatási együttműködés A világjárványok és a kórházi fertőzések megelőzésére is egyedülálló megoldást hozhat.
CAMPUS PONT - SZOLGÁLTATÁSOK
Bejelentkezés
A hét legolvasottabb cikkei
Keresés
A rovat legolvasottabb cikkei
A hónap legolvasottabb cikkei