Felsoktats
Együttmûködés a MÁV-csoporttal
2017. mjus 10., forrás: unideb.hu

A hazai mûszaki, technológiai és természettudományi képzés színvonalának emelése érdekében együttmûködési megállapodást kötött a Debreceni Egyetem és a MÁV-csoport május 9-én, Budapesten.

A Debreceni Egyetem Mûszaki, illetve Természettudományi és Technológiai Kara, valamint a MÁV-csoport közötti együttmûködés célja az elméleti és a gyakorlati tudásbázis összekapcsolása, az egyetem akadémiai tudásának és a vasúttársaság szakmai tapasztalatainak ötvözése.

A közös képzési és kutatási programok, illetve tudományos események szervezése, szakmai gyakorlóhelyek biztosítása mellett az együttmûködésben hangsúlyos szerepet kap a kiemelkedõ tehetségek egyéni gondozása is.

- A Debreceni Egyetemen évente csaknem ötezren veszik kézbe diplomájukat. Fontos, hogy a végzett hallgatók megfelelõ minõségû és mennyiségû munkához jussanak, az pedig külön öröm, ha magyar cégeknél, Magyarországon helyezkednek el. Amennyiben ennek a szervezett formáját ki tudjuk alakítani, akkor a cégek sokkal hatékonyabban tudják elérni a diákokat, akik már tanulmányaik ideje alatt megismerhetnek akár több vállalatot, ezáltal választhatnak is – fogalmazott Bács Zoltán, a Debreceni Egyetem kancellárja az együttmûködés aláírásakor.
Hozzátette: minderre kiváló lehetõséget nyújt a MÁV-csoport, mint az egyik legnagyobb magyar vállalat, mely az egész országot behálózza.

Pintér Ákos, az egyetem Természettudományi és Technológiai Karának dékánja kiemelte, hogy a MÁV olyan sokrétû, mint a 14 kart tömörítõ Debreceni Egyetem. Reményei szerint a vállalattal kötött megállapodás egy olyan kölcsönösen elõnyös szerzõdés, amely az intézmény többi karának is hasznos lesz.

- Jelenleg negyvenhét olyan munkatárs dolgozik a MÁV-csoportnál, akik a Debreceni Egyemen végeztek, de ezt a számot szeretnénk megduplázni. Az ösztöndíjrendszer felélesztése mellett a duális képzés felé szeretnénk haladni, mert fontos, hogy a gyakorlati tudás elmélyüljön a hallgatókban – mondta Dorozsmai Éva. A MÁV Zrt. humánerõforrás vezérigazgató-helyettese hangsúlyozta: fontos, hogy megtalálják és hosszú távon meg is tartsák azokat a munkatársakat, akik kiváló eredményekkel végezték el felsõfokú tanulmányaikat, például egy olyan elismert intézményben, mint a Debreceni Egyetem.

A célok megvalósítása érdekében a felek mozgósítják saját szakmai kapcsolatrendszerüket és intenzívebben bekapcsolódnak egymást tevékenységébe is. A MÁV-csoport szakértõi konzultációs lehetõséget biztosítanak az egyetemen tanuló hallgatók számára, illetve részt vesznek az intézetek, tanszékek szakmai háttérmunkájában, jegyzetek összeállításában, tananyagok fejlesztésében, meghívott vendégelõadóként pedig megosztják tapasztalataikat a diákokkal.

A Debreceni Egyetem szakemberei a vasúttársaság által kezdeményezett és igényelt témákban külön kutatásokat és módszertani fejlesztéseket végeznek, továbbá közös kutatómûhelyeket hoznak léte. A felsõoktatási intézmény vállalja a MÁV-csoport vállalatainak egyetemen belüli népszerûsítését, ösztöndíjaik, pályakezdõknek szóló állásajánlataik közzétételét is.

Az együttmûködésbe a hallgatói önkormányzat is bekapcsolódik: programjain alkalmat ad a vasúttársaság képviselõinek a részvételre, és félévente lehetõséget biztosít a MÁV-csoport vállalatainak a „Karrierpizza” rendezvény megszervezésére, ahol a hallgatók kötetlen formában ismerkedhetnek meg a cég szakembereivel.

A MÁV-csoport eddig a Budapesti Corvinus Egyetemmel, az Óbudai Egyetemmel, a gyõri Széchenyi István Egyetemmel és a Dunaújvárosi Egyetemmel írt alá együttmûködési megállapodást. A MÁV vezetése mindent megtesz annak érdekében, hogy a cégcsoport számára hosszú távon is biztosítsa a magasan képzett munkaerõ utánpótlását, ezért nyitott hasonló összefogásra más felsõoktatási intézményekkel is.

A mostani megállapodást a Debreceni Egyetem kancellárján, Bács Zoltánon kívül a MÁV Zrt. stratégiai, illetve humánerõforrás vezérigazgató-helyettese, továbbá a vasúttársaság leányvállalatainak (MÁV-START Zrt., MÁV Szolgáltató Központ Zrt., MÁV Felépítmény-karbantartó és Gépjavító Kft. és a MÁV-HÉV Zrt.) elsõ számú vezetõi is ellátták kézjegyükkel.A szerz tovbbi cikkei
„OKOS” fesztivál Mindjárt Campus Fesztivál!!!
Kollégiumfejlesztési program Több férõhely, korszerûbb és komfortosabb környezet, nemzetközi színvonal.
Egyetemi díjazottak Klinikaigazgató, matematikus, sajtófõnök – egyetemi díjesõ volt a város napján.
Változatlanul az élvonalban A szeptemberben induló képzésekre jelentkezõk száma 15.223.
Egészségipari kutatási együttmûködés A világjárványok és a kórházi fertõzések megelõzésére is egyedülálló megoldást hozhat.
CAMPUS PONT - SZOLGLTATSOK
Bejelentkezs
A ht legolvasottabb cikkei
Keress
A rovat legolvasottabb cikkei
A hnap legolvasottabb cikkei