Egyetemi hrek
Három hét - három bokrétaünnep
2010. december 7., forrás: unideb.hu

Elérte legmagasabb pontját az Orvos- és Egészségtudományi Centrumban épülõ Diagnosztikai Tömb, amelynek december 3-án tartották bokrétaavatóját.

- Rendkívül fontos beruházások zajlanak a Debreceni Egyetemen: három hét alatt a harmadik bokrétaavató ünnepséget tartjuk. Szerkezetkész a MAG Ház, az Informatikai Kar új épülete, mostanra pedig a Diagnosztikai Tömb érte el legmagasabb pontját - mondta az ünnepségen Fábián István rektor.

- A beruházás az országban elsõként és egyedüliként valósul meg több mint 2 milliárd forintból az Új Magyarország Fejlesztési Terv TIOP 2.2.7 pályázata keretében - hangsúlyozta Paragh György centrumelnök.

Az új 6257 négyzetméteres komplexumban egy épületen belül egyszerre rendelkezésre áll majd valamennyi vizsgálat: klinikai kémia, hematológia, immunológia, mikrobiológia. Az ideköltözõ Klinikai Biokémiai és Molekuláris Patológiai Intézet Magyarország legnagyobb forgalmú laboratóriumai között is tekintélyes szerepet tölt be, hiszen több mint 300 féle diagnosztikai vizsgálatból közel 4 milliót végeznek itt évente. A laboratóriumi vizsgálati kérések döntõen a DE OEC klinikáiról érkeznek, de speciális vizsgálatokra az ország minden részébõl küldenek mintákat. Bizonyos öröklõdõ betegségek esetén (pl. vesebetegség, anyagcsere-betegségek, leukémiák, trombózisok, cukorbetegség) vizsgálatában számos új felismerés is született itt, amelyek tovább javítják a gyógyítás, gyógyulás esélyeit.

Az intézet modern mûszerparkja, kiváló orvosokból, biológusokból, vegyészekbõl álló szakembergárdája az új In Vitro Diagnosztikai Tömb létrejöttével korszerû körülmények közé kerül. Megszûnik a zsúfoltság, a széttagoltság, a munka hatékonyabbá válik. Lényeges változást hoz a jelenlegi állapothoz képest a minták továbbítása is. A klinikákról a vizsgálati anyagokat nem futárok, eljárók viszik majd, hanem pneumatikus csõrendszeren keresztül rádiófrekvenciával jelölt kapszulákban érkezik meg a vizsgálati helyre. A vizsgálati eredményeket pedig a mintát küldõ klinika online rendszeren kapja meg. Ez az eljárás csökkenti a diagnosztikai vizsgálatokhoz szükséges idõt, a betegségek gyors felismerése pedig javítja a gyógyulás esélyét, csökkenti a betegek várakozási idejét. A tömbösített egységben a kutató-fejlesztõ intézetek együttmûködésével lehetõség nyílik közös módszertani eljárások kialakítására és közös klinikai tanácsadói konzultáció fenntartására is. Ami az In Vitro Diagnosztikai Tömb esetében világszínvonalú újdonságot is jelent, az a személyre szabott medicina, melynek segítségével lehetõvé válik az örökletes betegségek megállapítása, beleértve azok megfelelõ egyéni gyógykezelését is.

A kivitelezés vállalkozási szerzõdését 2010. március 19-én írták alá, a munkaterület átadása április 12-én történt meg. A területen álló mikrobiológiai épület lebontását követõen ez év május 31-én helyezték el az új épület alapkövét. A szerkezetépítést követõen folyamatosan történnek a gépészeti és elektromos szerelések, már csaknem elkészült a két- és háromemeletes épületrész ács tetõszerkezete és bádogozása, tart az épület hõszigetelése, megindult a válaszfalak építése, és az épületet körbeállványozták.

A munkálatokkal várhatóan 2011. július végére készül el a kivitelezõ.A szerz tovbbi cikkei
„OKOS” fesztivál Mindjárt Campus Fesztivál!!!
Kollégiumfejlesztési program Több férõhely, korszerûbb és komfortosabb környezet, nemzetközi színvonal.
Együttmûködés a MÁV-csoporttal Együttmûködési megállapodást kötött a Debreceni Egyetem és a MÁV-csoport.
Egyetemi díjazottak Klinikaigazgató, matematikus, sajtófõnök – egyetemi díjesõ volt a város napján.
Változatlanul az élvonalban A szeptemberben induló képzésekre jelentkezõk száma 15.223.
CAMPUS PONT - SZOLGLTATSOK
Bejelentkezs
A ht legolvasottabb cikkei
Keress
A rovat legolvasottabb cikkei
A hnap legolvasottabb cikkei