Egyetemi hírek
Három hét - három bokrétaünnep
2010. december 7., forrás: unideb.hu

Elérte legmagasabb pontját az Orvos- és Egészségtudományi Centrumban épülő Diagnosztikai Tömb, amelynek december 3-án tartották bokrétaavatóját.

- Rendkívül fontos beruházások zajlanak a Debreceni Egyetemen: három hét alatt a harmadik bokrétaavató ünnepséget tartjuk. Szerkezetkész a MAG Ház, az Informatikai Kar új épülete, mostanra pedig a Diagnosztikai Tömb érte el legmagasabb pontját - mondta az ünnepségen Fábián István rektor.

- A beruházás az országban elsőként és egyedüliként valósul meg több mint 2 milliárd forintból az Új Magyarország Fejlesztési Terv TIOP 2.2.7 pályázata keretében - hangsúlyozta Paragh György centrumelnök.

Az új 6257 négyzetméteres komplexumban egy épületen belül egyszerre rendelkezésre áll majd valamennyi vizsgálat: klinikai kémia, hematológia, immunológia, mikrobiológia. Az ideköltöző Klinikai Biokémiai és Molekuláris Patológiai Intézet Magyarország legnagyobb forgalmú laboratóriumai között is tekintélyes szerepet tölt be, hiszen több mint 300 féle diagnosztikai vizsgálatból közel 4 milliót végeznek itt évente. A laboratóriumi vizsgálati kérések döntően a DE OEC klinikáiról érkeznek, de speciális vizsgálatokra az ország minden részéből küldenek mintákat. Bizonyos öröklődő betegségek esetén (pl. vesebetegség, anyagcsere-betegségek, leukémiák, trombózisok, cukorbetegség) vizsgálatában számos új felismerés is született itt, amelyek tovább javítják a gyógyítás, gyógyulás esélyeit.

Az intézet modern műszerparkja, kiváló orvosokból, biológusokból, vegyészekből álló szakembergárdája az új In Vitro Diagnosztikai Tömb létrejöttével korszerű körülmények közé kerül. Megszűnik a zsúfoltság, a széttagoltság, a munka hatékonyabbá válik. Lényeges változást hoz a jelenlegi állapothoz képest a minták továbbítása is. A klinikákról a vizsgálati anyagokat nem futárok, eljárók viszik majd, hanem pneumatikus csőrendszeren keresztül rádiófrekvenciával jelölt kapszulákban érkezik meg a vizsgálati helyre. A vizsgálati eredményeket pedig a mintát küldő klinika online rendszeren kapja meg. Ez az eljárás csökkenti a diagnosztikai vizsgálatokhoz szükséges időt, a betegségek gyors felismerése pedig javítja a gyógyulás esélyét, csökkenti a betegek várakozási idejét. A tömbösített egységben a kutató-fejlesztő intézetek együttműködésével lehetőség nyílik közös módszertani eljárások kialakítására és közös klinikai tanácsadói konzultáció fenntartására is. Ami az In Vitro Diagnosztikai Tömb esetében világszínvonalú újdonságot is jelent, az a személyre szabott medicina, melynek segítségével lehetővé válik az örökletes betegségek megállapítása, beleértve azok megfelelő egyéni gyógykezelését is.

A kivitelezés vállalkozási szerződését 2010. március 19-én írták alá, a munkaterület átadása április 12-én történt meg. A területen álló mikrobiológiai épület lebontását követően ez év május 31-én helyezték el az új épület alapkövét. A szerkezetépítést követően folyamatosan történnek a gépészeti és elektromos szerelések, már csaknem elkészült a két- és háromemeletes épületrész ács tetőszerkezete és bádogozása, tart az épület hőszigetelése, megindult a válaszfalak építése, és az épületet körbeállványozták.

A munkálatokkal várhatóan 2011. július végére készül el a kivitelező.A szerző további cikkei
„OKOS” fesztivál Mindjárt Campus Fesztivál!!!
Kollégiumfejlesztési program Több férőhely, korszerűbb és komfortosabb környezet, nemzetközi színvonal.
Együttműködés a MÁV-csoporttal Együttműködési megállapodást kötött a Debreceni Egyetem és a MÁV-csoport.
Egyetemi díjazottak Klinikaigazgató, matematikus, sajtófőnök – egyetemi díjeső volt a város napján.
Változatlanul az élvonalban A szeptemberben induló képzésekre jelentkezők száma 15.223.
CAMPUS PONT - SZOLGÁLTATÁSOK
Bejelentkezés
A hét legolvasottabb cikkei
Keresés
A rovat legolvasottabb cikkei
A hónap legolvasottabb cikkei