Sport
Fociegyetem
2013. május 16., Ölveti László

 

 

Hivatalosan is megnyitotta kapuit április 27-én a Debreceni Labdarúgó Akadémia edzőközpontja Pallagon. A 13 hektáron található nyolc füves és egy műfüves nagypályán, illetve a további öt kisebb méretű pályán egyidejűleg hatszáz fiatal tud edzeni. A központi épületben tizenkét kisebb és egy nagy öltöző, konditerem, konferenciaterem és különböző kiszolgáló helyiségek kaptak helyet. A műfüves pályák a legmodernebb technológiával készültek, s a szakemberek szerint Kelet-Európa legmodernebb edzőkomplexuma épült fel, egy év alatt, a Debreceni Egyetem vagyonkezelésében lévő területen, 1,5 milliárd forintból. A DLA avatóünnepségén a három tulajdonos, a város, az egyetem és a DVSC Futballszervező Zrt. képviselői mellett köszöntőbeszédet mondott Orbán Viktor miniszterelnök is.

- A DVSC utánpótlás képzése eddig rendkívül nehéz körülmények között működött, kevés számú, nem túl jó minőségű pálya állt a rendelkezésünkre, ahol a Loki szakemberei mégis tudtak szép sikereket elérni. Ezzel az új gyönyörű edzőkomplexummal viszont megnő a felelősségünk is, hatékonyan kell hasznosulnia az itt elköltött pénznek. Minőségi képzést kell folytatni, megfelelő, stabil, koncepció mentén, kitartó és képzett edzőkre, tehetséges gyerekekre és tudományos háttérre van szükségünk – hangsúlyozta beszédében Szima Gábor klubelnök. 

Dr. Bács Zoltán a Debreceni Labdarúgó Akadémia egyik megálmodója és főtanácsadója, egyetemünk gazdasági főigazgatója, reményét fejezte ki, hogy a Debreceni Egyetem lehetőségeivel, eredményeivel hatékonyan tud majd hozzájárulni a DLA fejlődéséhez. Kiemelte az egyetem fenntartásában működő, DE Balásházy János Gyakorló Szakközépiskola, Gimnázium és Kollégiumának pedagógusaink munkáját, akik már harmadik éve képzik nagy lelkesedéssel a sportgimnáziumi képzés keretében az akadémistákat. Az egyetem oktatói, kutatói egyre intenzívebben foglalkoznak sporttudományi kutatásokkal, innovációval, mind az informatika, a menedzsment, a táplálkozástudomány, egészen a sportélettan területéig, sőt rövidesen a sportegészségügyben is előre tudunk lépni. Ezek a kutatások a debreceni labdarúgás és az egész magyar sport javát fogják szolgálni.

A Debreceni Egyetem azért vesz részt ebben az együttműködésben, hogy elméleti tudását, innovációs képességét és lehetőségeit, ezen a területen is a gyakorlat szolgálatába állítsa. Egy olyan együttműködés alakult ki az egyetem a város és a DVSC között amelyben együttesen, de mindenki a saját lehetőségeivel és kompetenciájával kíván részt venni és közös sikereket elérni mindenki örömére. A Debreceni Labdarúgó Akadémia, olyan perspektívát tud kínálni a gyerekeknek, szülőknek, amit érdemes lesz választani. A fiatalok igényes, sportszerető és a tudományt, a tudást tisztelő emberekké válhatnak, a legjobbak pedig eljuthatnak a hazai élvonalba és a nemzetközi elitbe zárta beszédét dr. Bács Zoltán.

- Csak akkor szabad valamit csinálni, ha lécet a legmagasabbra tesszük, ha nincsenek megvalósíthatatlan álmaink, akkor megvalósítható álmaink sincsenek. Az akadémista gyerekek fejében ezt kell tudatosítani, hogy majd a Loki színeiben a Bayern München-nel játszanak a Bajnokok Ligája csoportkörében, ki-ki mérkőzést –fogalmazta meg beszéde elején Kósa Lajos, Debrecen város polgármestere. Majd felidézte, hogy több mint tíz éve álmodták meg egy nemzetközi szinten is sikeres DVSC utánpótlásbázisát és új stadionját, amelyek mára valósággá válnak. Köszönetet mondott a miniszterelnöknek, hogy a TAO-rendszert - amely nélkül nem lennének komoly sportfejlesztések - "a komplett frakción verte át és megküzdött érte az Európai Unióval is". 

Az avató ünnepségen Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke szorgalmazta, hogy az ország minden nagyvárosában létesüljenek hasonló, korszerű létesítmények a gyerekeknek. Ahhoz, hogy a fiatalok naggyá tudják tenni Magyarországot, iskolák és sportlétesítmények, ezekben pedig jó pedagógusok és edzők kellenek, valamint az, hogy a szülők neveljék, iskoláztassák és sportoltassák a gyerekeket - mondta a kormányfő. A miniszterelnök bejelentette, hogy egy kormánydöntés alapján további 16 sport szakszövetség is bekapcsolódhat idén a 2013 - 2020-ig tartó középtávú sportlétesítmény- és utánpótlás-fejlesztési programba. Orbán Viktor végül bíztatta a Magyar Labdarúgó Szövetséget, hogy folytassa a pálya- és stadionépítési programját a nehéz, válságos gazdasági helyzet ellenére is.

A megnyitó ünnepség után sok száz gyerek vette birtokába a Debreceni Labdarúgó Akadémia pályáit és rúgták a labdát késő délutánig.A szerző további cikkei
Elindult a teniszszezon A Tenisztábor június 19 – július 14-ig várja napközis jelleggel a teniszező fiatalokat.
Futballkutatók, labdarúgó szaktekintélyek A jövő focija a tudásra épül...
Sikeres fiatalok A 2014-es szezonban, a DUSE-DEAC versenyzői szép sikereket értek el.
Games of Thrones A mi kis tenisz Westerosunk.
Folytatódik a debreceni sikersorozat A Doktoranduszok Országos Szövetségének elnökévé újraválasztott Csiszár Imrével beszélgettünk.
CAMPUS PONT - SZOLGÁLTATÁSOK
Bejelentkezés
A hét legolvasottabb cikkei
Keresés
A rovat legolvasottabb cikkei
A hónap legolvasottabb cikkei