Sport
Fociegyetem
2013. mjus 16., Ölveti László

 

 

Hivatalosan is megnyitotta kapuit április 27-én a Debreceni Labdarúgó Akadémia edzõközpontja Pallagon. A 13 hektáron található nyolc füves és egy mûfüves nagypályán, illetve a további öt kisebb méretû pályán egyidejûleg hatszáz fiatal tud edzeni. A központi épületben tizenkét kisebb és egy nagy öltözõ, konditerem, konferenciaterem és különbözõ kiszolgáló helyiségek kaptak helyet. A mûfüves pályák a legmodernebb technológiával készültek, s a szakemberek szerint Kelet-Európa legmodernebb edzõkomplexuma épült fel, egy év alatt, a Debreceni Egyetem vagyonkezelésében lévõ területen, 1,5 milliárd forintból. A DLA avatóünnepségén a három tulajdonos, a város, az egyetem és a DVSC Futballszervezõ Zrt. képviselõi mellett köszöntõbeszédet mondott Orbán Viktor miniszterelnök is.

- A DVSC utánpótlás képzése eddig rendkívül nehéz körülmények között mûködött, kevés számú, nem túl jó minõségû pálya állt a rendelkezésünkre, ahol a Loki szakemberei mégis tudtak szép sikereket elérni. Ezzel az új gyönyörû edzõkomplexummal viszont megnõ a felelõsségünk is, hatékonyan kell hasznosulnia az itt elköltött pénznek. Minõségi képzést kell folytatni, megfelelõ, stabil, koncepció mentén, kitartó és képzett edzõkre, tehetséges gyerekekre és tudományos háttérre van szükségünk – hangsúlyozta beszédében Szima Gábor klubelnök. 

Dr. Bács Zoltán a Debreceni Labdarúgó Akadémia egyik megálmodója és fõtanácsadója, egyetemünk gazdasági fõigazgatója, reményét fejezte ki, hogy a Debreceni Egyetem lehetõségeivel, eredményeivel hatékonyan tud majd hozzájárulni a DLA fejlõdéséhez. Kiemelte az egyetem fenntartásában mûködõ, DE Balásházy János Gyakorló Szakközépiskola, Gimnázium és Kollégiumának pedagógusaink munkáját, akik már harmadik éve képzik nagy lelkesedéssel a sportgimnáziumi képzés keretében az akadémistákat. Az egyetem oktatói, kutatói egyre intenzívebben foglalkoznak sporttudományi kutatásokkal, innovációval, mind az informatika, a menedzsment, a táplálkozástudomány, egészen a sportélettan területéig, sõt rövidesen a sportegészségügyben is elõre tudunk lépni. Ezek a kutatások a debreceni labdarúgás és az egész magyar sport javát fogják szolgálni.

A Debreceni Egyetem azért vesz részt ebben az együttmûködésben, hogy elméleti tudását, innovációs képességét és lehetõségeit, ezen a területen is a gyakorlat szolgálatába állítsa. Egy olyan együttmûködés alakult ki az egyetem a város és a DVSC között amelyben együttesen, de mindenki a saját lehetõségeivel és kompetenciájával kíván részt venni és közös sikereket elérni mindenki örömére. A Debreceni Labdarúgó Akadémia, olyan perspektívát tud kínálni a gyerekeknek, szülõknek, amit érdemes lesz választani. A fiatalok igényes, sportszeretõ és a tudományt, a tudást tisztelõ emberekké válhatnak, a legjobbak pedig eljuthatnak a hazai élvonalba és a nemzetközi elitbe zárta beszédét dr. Bács Zoltán.

- Csak akkor szabad valamit csinálni, ha lécet a legmagasabbra tesszük, ha nincsenek megvalósíthatatlan álmaink, akkor megvalósítható álmaink sincsenek. Az akadémista gyerekek fejében ezt kell tudatosítani, hogy majd a Loki színeiben a Bayern München-nel játszanak a Bajnokok Ligája csoportkörében, ki-ki mérkõzést –fogalmazta meg beszéde elején Kósa Lajos, Debrecen város polgármestere. Majd felidézte, hogy több mint tíz éve álmodták meg egy nemzetközi szinten is sikeres DVSC utánpótlásbázisát és új stadionját, amelyek mára valósággá válnak. Köszönetet mondott a miniszterelnöknek, hogy a TAO-rendszert - amely nélkül nem lennének komoly sportfejlesztések - "a komplett frakción verte át és megküzdött érte az Európai Unióval is". 

Az avató ünnepségen Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke szorgalmazta, hogy az ország minden nagyvárosában létesüljenek hasonló, korszerû létesítmények a gyerekeknek. Ahhoz, hogy a fiatalok naggyá tudják tenni Magyarországot, iskolák és sportlétesítmények, ezekben pedig jó pedagógusok és edzõk kellenek, valamint az, hogy a szülõk neveljék, iskoláztassák és sportoltassák a gyerekeket - mondta a kormányfõ. A miniszterelnök bejelentette, hogy egy kormánydöntés alapján további 16 sport szakszövetség is bekapcsolódhat idén a 2013 - 2020-ig tartó középtávú sportlétesítmény- és utánpótlás-fejlesztési programba. Orbán Viktor végül bíztatta a Magyar Labdarúgó Szövetséget, hogy folytassa a pálya- és stadionépítési programját a nehéz, válságos gazdasági helyzet ellenére is.

A megnyitó ünnepség után sok száz gyerek vette birtokába a Debreceni Labdarúgó Akadémia pályáit és rúgták a labdát késõ délutánig.A szerz tovbbi cikkei
Elindult a teniszszezon A Tenisztábor június 19 – július 14-ig várja napközis jelleggel a teniszezõ fiatalokat.
Futballkutatók, labdarúgó szaktekintélyek A jövõ focija a tudásra épül...
Sikeres fiatalok A 2014-es szezonban, a DUSE-DEAC versenyzõi szép sikereket értek el.
Games of Thrones A mi kis tenisz Westerosunk.
Folytatódik a debreceni sikersorozat A Doktoranduszok Országos Szövetségének elnökévé újraválasztott Csiszár Imrével beszélgettünk.
CAMPUS PONT - SZOLGLTATSOK
Bejelentkezs
A ht legolvasottabb cikkei
Keress
A rovat legolvasottabb cikkei
A hnap legolvasottabb cikkei