Felsőoktatás
Futballkutatók, labdarúgó szaktekintélyek
2015. december 9., Ölveti László

 A jövő focija a tudásra épül: egy kilogramm agy a labdarúgásban többet ér, mint egy kilogramm izom – mondta „az edzők edzőjének” számon tartott Horst Wein szeptember 22-én, a Debreceni Futballegyetem rendezvénysorozat első állomásán, a Nagyerdei Stadionban tartott sajtótájékoztatón.
 A szakember, aki többek között az FC Barcelona utánpótlásképzésének alapjait is lefektette, nem kevesebb, mint 31 országban osztotta már meg tudását, s ezúttal hozzánk is ellátogatott.
 A Debreceni Futballegyetem első előadójaként Horst Wein részletesen ismertette azt az edzéstechnikát, amelyet korosztály specifikusan dolgozott ki, s már hatékonyan alkalmaznak például a legutóbbi világbajnok hazájában, Németországban is. A neves tréner a gondolkodást nevezte a játék kulcsának, álláspontja szerint ez még a fizikai tényezőknél is lényegesebb.
Szilvássy Zoltán, a DE rektora a Debreceni Futballegyetemről elmondta: - Szeptembertől novemberig tart az a labdarúgás oktatási és kutatási hátterére fókuszáló konferenciasorozat, melynek intézményünk ad otthont a „3. misszió – Sport és tudomány a társadalomért Kelet-Magyarországon” című pályázat keretén belül. A program célja: a hazai utánpótlás-labdarúgás bekapcsolása a nemzetközi vérkeringésbe, együttműködés a külföldi felsőoktatási intézmények sportirányú projektjeivel, valamint a nemzetközi tapasztalatok bevonása a hazai szakmai gondolkodásba.
 A konferencia részeként nemzetközileg elismert szakemberek tartanak edzőképzést Debrecenben, s a már említett okokon felül, ennek még az is a célja, hogy az utánpótlásképzésben dolgozók hozzájussanak modern, nemzetközi szintű ismeretekhez. Erre már Bács Zoltán, a DE kancellárja mutatott rá, majd folytatta: a program során a hazai tudástranszfer, azaz a szakemberek közti kommunikáció, valamint a nemzetközi tudás elérése jegyében elismert futballedzők, sportfejlesztők tartanak előadásokat hetente két-három egész napos tréning keretén belül. Tudásukat egyetemi szakembereknek, debreceni és kelet-magyarországi labdarúgóedzőknek, testnevelő tanároknak, sporttudományos képzésben résztvevő egyetemi hallgatóknak szeretnék továbbadni.
A projekt részeként az egyesületi és egyetemi labdarúgás terén tudományos tevékenységet végző olasz, holland, spanyol, német és angol szakembereket hívtak meg, akiktől a nemzetközi gyakorlatokat adaptálhatják a magyar szakemberek – ezt már Hegedűs Gábor, a debreceni Olasz Focisuli igazgatója jelentette ki, majd kollegája, a DVSC egykori sikeredzője, Herczeg András is felszólalt az esemény sajtótájékoztatóján.
A Debreceni Labdarúgó Akadémia vezetője elmondta: a mostani képzés anyagát szeretnék beépíteni az akadémiai utánpótlás-nevelés edzési programjába, s ezzel talán még hatékonyabbá tenni az ott folyó képzést.
Az eseményen részt vett Matthias Lochmann, a Nürnbergi Egyetem professzora is, aki elismeréssel szólt a Debreceni Egyetemen folyó sporttudományi programról. Kiemelte annak egységességét, melyből a gyerekek és az edzők mellett a szülők, az iskolák és az egész iskolarendszer profitálnak.
A Nagyerdei Stadion lelátóján tartott sajtótájékoztató ideje alatt, a gyepen Marcello Nardini olasz utánpótlás-képzési szakember tartott bemutató edzést debreceni focista gyerkőcök bevonásával. Ezt is, ahogy az elméleti foglalkozásokat is, több mint száz szakember tekintette meg az ország különböző pontjairól érkezve.A szerző további cikkei
Elindult a teniszszezon A Tenisztábor június 19 – július 14-ig várja napközis jelleggel a teniszező fiatalokat.
Sikeres fiatalok A 2014-es szezonban, a DUSE-DEAC versenyzői szép sikereket értek el.
Games of Thrones A mi kis tenisz Westerosunk.
Folytatódik a debreceni sikersorozat A Doktoranduszok Országos Szövetségének elnökévé újraválasztott Csiszár Imrével beszélgettünk.
Fociegyetem Megnyitotta kapuit a Debreceni Labdarúgó Akadémia edzőközpontja Pallagon.
CAMPUS PONT - SZOLGÁLTATÁSOK
Bejelentkezés
A hét legolvasottabb cikkei
Keresés
A rovat legolvasottabb cikkei
A hónap legolvasottabb cikkei