Szubjektív
Sztárok, sztárok, olvasztárok
2013. november 18., forrás:Egyetemi Élet

Rendszertelenül jelentkező Teletrip-rovatunk szerzőjének kedvenc műsorai a tehetségkutatóknak álcázott zenés, táncos adások. A pár hete felbukkant Sztárban sztár  című kísérlet megpróbál rátromfolni az eddigi hasonló próbálkozásokra, nem új arcokkal operál, hanem valami másban utazik.

Vállalati bulikon, esetleg csapatépítő tréningek hosszúra nyúlt estéin, meg iskolai farsangokon nagy hagyománnyal bírnak az olyan műsorszámok, amikor híres énekesek bőrébe bújnak vállalkozó kedvű kollégák, tanulók vagy tanárok. Röpdolgozatunk tárgyában azt találták ki elmés televíziós szakemberek, hogy hazai híres énekesek, sztárok ugye, öltsék magukra más, náluk is híresebb sztárok külsejét és adják elő azok egyes dalait. Az ötletet a TV2 sajátként tálalta, ám nálam médiaügyileg jóval képzettebb arcok szerint nyúlták egy nagyon hasonló külföldi show-ból.

Ne menjünk bele most annak részleteibe, hogy egy kisebb közösségben – tehát munkahelyi kollektívában, iskolában – hatásos és akár vicces, vagy elmés szórakozási formát érdemes-e adoptálni egy nagyobb közegbe. Azon se gondolkodjunk, hogy mi visz rá felnőtt embereket arra, hogy ország-világ előtt hülyét csináljanak magukból. Ezen már csak azért sem érdemes filózni, mert tudjuk, van az a pénz, másrészt meg ennél jóval lealjasítóbb műsorok tömkelege látható manapság szerte a csatornákon, elég csak végigszörfölgetni a kínálaton egy átlagos péntek-szombat estén. Kovalcsics Péter barátom szerint, s nézetét valószínűleg sokan osztják, mostanában már az a furcsa, ha valaki egykor elfogadott társadalmi normák szerint él, kerüli a feltűnést, értelmesen, partnerére figyelve képes kommunikálni, és nem cseréli le tízévente a feleségét egy fiatalabbra. Na, ebbe aztán most végképp ne menjünk bele!

Szóval, a szerkesztők összetrombitáltak tizenkét ismert honi énekest, akiknek minden adásban más és más kollégát kell kinézetben és hangban is megjeleníteniük. Hát, időnként bizony sikerül meglepetést okozniuk. A mára inkább életmód tanácsadó celebként semmint énekesnőként ismert Somát mindjárt az első estén Tom Jones bőrébe bújtatták. Szegény állta is a sarat, csupán a refréneket siette el, meg birkózott is a dallal rendesen. A stylistok külön pontot érdemelnek a külsőért, igaz Tom Jones-ra nem emlékeztetett az attraktív díva, sokkal inkább Kristóf autószerelőre a Roary a versenyautó című meséből. 

Az öltöztetők amúgy kitesznek magukért. Nem tudom, mi késztette őket arra, hogy Szinetár Dórát egy számára roppant előnytelen egyberuhába kényszerítsék Britney Spears-ként. Jó, persze ilyen van az eredeti klipben is, de ami Britney-n jól mutat, az magyar kolléganőjén nem. Amikor pedig Szandi – egyébként elég jól – interpretálta Cserháti Zsuzsa egyik nagy slágerét, azt azért nem élvezhettem maximálisan, mert kétrét görnyedtem a röhögéstől, amikor megláttam, hogy Mrs. Doubtfire – Mrs. Tűzvolt-e, ugye – jelmezét adták rá. Egyébként ő hitelesen csúnya lett aztán Brian Johnsonként is, az övén kívül meg nagyjából csak Bereczki Zoltán énekteljesítményét lehet értékelni. 

Most válik el igazán amúgy, ki tud valóban énekelni és ki osztja csak az észt. Nem állíthatjuk, hogy ragyogó teljesítményekkel találkozunk, szegény Nótár Marynak például fogalma sincs, mit keres ebben a műsorban, ráadásul még folyamatosan képességeit meghaladó feladatokat is kap. Ebben mondjuk nem ő az egyetlen, ilyenkor derül ki az, hogy nem is olyan könnyű előadni egy pofon egyszerűnek tűnő slágert. A korábban valamelyik hasonló műsor korrepetítoraként felbukkant Biga okoz talán némi meglepetést, mert sokkal jobban énekel azoknál, akik már évek óta ebből – is – élnek.

A zsüri összetétele a szokásos. Hajóst berakták hozzáértőnek, aki megint keres némi pénzt, tehát újra eladja magát azért, hogy az Emil!Rulez nevű zenekarával ne kelljen eladnia magát. Világos, ugye? Liptai Claudia most nem műsorvezető, hanem a kötelezően elérzékenyülő néni szerepét kapta, Lakatos Márk olyan, mint mindig. A Majka nevű, mostanában felkapott arc meg olyan beszólásokat ereszt el, hogy hajukat tépik az élő adás szerkesztői, mivel ezek kisípolására nincs módjuk.

Nos, az eddig látott két adás kapcsán leszűrhetjük, hogy nem a Sztárban sztár szériája dönti majd le a kereskedelmi televíziózással kapcsolatos sztereotípiáinkat. Azoknak azonban, akik szeretik a kevert dolgokat, egy kis szerepjáték, némi traveszti-show, itt-ott felcsillanó tehetség, ez a műsor ideális péntek esti szórakozás.A szerző további cikkei
Délibábszínház Ha van örömteli visszakapaszkodás az életbe, akkor az Bérczesi Róberté.
Sörforradalom a konyhában Sok gyakorlással otthon is finom sör készíthető.
Nemzetközi konfliktusok Új formái, és gazdasági következményei.
Társasjáték Sokan próbálták ki a DE óriás társasjátékát, amelynek bábui maguk a résztvevők.
Campus Sportfesztivál Siess, Nevezz!
CAMPUS PONT - SZOLGÁLTATÁSOK
Bejelentkezés
A hét legolvasottabb cikkei
Keresés
A rovat legolvasottabb cikkei
A hónap legolvasottabb cikkei