Kulturlis
Délibábszínház
2017. jlius 28., forrás:Egyetemi Élet

Ha van örömteli visszakapaszkodás az életbe, a tevékeny hétköznapokba, akkor a valamikor minden lehetõ kemikáliától függõ Bérczesi Róberté ilyen. A Hiperkarma kitalálója, dalszerzõje, énekese, gitárosa kitisztulva és alkotó energiáinak teljében hozta ki három éve Konyharegény címû lemezét.

Az aktívan koncertezõ, ám lemezeket csak elvétve potyogtató banda idén új anyaggal rukkolt ki. A Délibáb látszólag vagy hallhatólag egyszerre demonstrálja hol jár most Bérczesi az élet kacskaringós ösvényein, s egyben visszatekintés is. Minden ember életében eljön a pillanat vagy az az idõszak, amikor itt az ideje a múlttal való szembenézésnek. Ehhez persze szükséges bizonyos életkor elérése, meg pár dolog teljes megélése. A negyvenes éveibe lépõ Bérczesi Robi nagyjából húsz éve, vidéki nyikhajként egy BlaBla nevû zenekar basszusgitáros, énekeseként lépett színre. Nagy reménységnek tartották, poposan hallgatható, mégis valami underground progresszivitást hordozó dalait egybõl egy multikiadónál publikálhatta. Minden klappolni látszott, úgy tûnt, egyenesen vezet az út a sikerhez, második albumát az akkori sztárproducerrel, Pierrot-val készítette. Nem lévén azonban elégedett a végeredménnyel, feloszlatta a csapatot, Pestre költözött és egymaga összehozta a Hiperkarma elsõ albumát.

Bérczesi most érezte fontosnak azt, hogy vissza- és szembenézzen azzal, aki valaha volt. A Délibábon zömében fiókból elõkerült szerzemények szerepelnek, s feldolgozott jópár, a BlaBla idején íródott dalt is. A szövegek zömében az eddigi csapáson haladnak, a tõle megszokott, nagy koncentrációt igénylõ szózuhatagok elsöprik a gyanútlan hallgatót. A Hiperkarma dalok sajátossága az, hogy lehet õket boncolgatni, születhetnek róluk szakdolgozatok, tudományos disszertációk akár, s közben a legbutább szõke, átlagos zenehallgató cicababa is ellötyöghet rájuk bármelyik fesztiválon, kezében egy korsó vizezett sörrel. A titok nyitja, hogy nincs titok, a mû a fontos, nem az alkotó, a halálunkról biztosan nem készül célfotó.

A másokhoz való hasonlítgatás Bérczesi esetében teljesen fölösleges, szövegileg mindenképpen, a zene meg, mint közvetítõ közeg remekül mûködik. Kapaszkodók híján mit tehetünk? Hagyjuk, hogy átmosson bennünket a tíz dalon átívelõ gondolatfolyam, aztán vagy felkapjuk a gitárt és mi is dalokat írunk vagy futunk tíz kört a háztömb körül.

(hiperkarma: Délibáb,2017)
 A szerz tovbbi cikkei
Sörforradalom a konyhában Sok gyakorlással otthon is finom sör készíthetõ.
Nemzetközi konfliktusok Új formái, és gazdasági következményei.
Társasjáték Sokan próbálták ki a DE óriás társasjátékát, amelynek bábui maguk a résztvevõk.
Campus Sportfesztivál Siess, Nevezz!
Kultúra-, közösség- és karrierfejlesztés Debrecen – Európa Kulturális Fõvárosa 2023.
CAMPUS PONT - SZOLGLTATSOK
Bejelentkezs
A ht legolvasottabb cikkei
Keress
A rovat legolvasottabb cikkei
A hnap legolvasottabb cikkei