Plyzatok
Kultúra-, közösség- és karrierfejlesztés
2017. jnius 23., forrás:Egyetemi Élet

Kulturális fejlesztésekre vár javaslatokat Debrecen az egyetem oktatóitól és hallgatóitól. A legjobb ötleteket beépítik abba a pályázatba, amelyet az Európa Kulturális Fõvárosa 2023 cím elnyerésére nyújt be a város. Többek között errõl beszélt Porkoláb Gyöngyi, a projekt operatív igazgatója és Somogyi-Tóth Dániel ügyvezetõ igazgató, akik az andragógia szakhét keretében érkeztek az egyetemre.

Debrecen – Európa Kulturális Fõvárosa 2023

A Campus Fesztivál egyike azon debreceni kulturális programoknak, amelyekre építhet a város, amikor elkészíti az Európa Kulturális Fõvárosa (EKF) 2023-as cím elnyerésére benyújtandó pályázatát. A fesztiválon rendszeresen dolgoznak andragógia szakos hallgatók is, vagy teljesítik a szakmai gyakorlatukat. Most lehetõségük nyílik arra is, hogy bekapcsolódjanak az Európa Kulturális Fõvárosa 2023 elõkészítésébe. A cím elnyeréséhez ugyanis megvalósítható és hosszútávon is fenntartható, eredeti és kreatív kulturális programok megtervezésére van szükség.

- Ilyen programokra várunk javaslatokat a Debreceni Egyetem oktatóitól és hallgatóitól – köztük az andragógia szakos hallgatóktól. Olyan eseményekre vonatkozó elképzeléseket várunk, amelyekre valós társadalmi igény van, és hasznos a debreceniek számára. Az Európa Kulturális Fõvárosa címre vonatkozó pályázatot decemberben kell benyújtanunk, és Brüsszelben születik majd döntés a nyertesrõl – mondta Porkoláb Gyöngyi a Debreceni Egyetemen.

Az EKF Debrecen 2023 Nonprofit Közhasznú Kft. vezetõi a Mûvelõdéstudományi és Humán Tanulmányok Tanszék meghívására érkeztek az egyetemre az andragógia szakhét keretében. Véleményük szerint nagy szükség van a szakon és elõdszakjain végzett kulturális és rendezvényszervezõ szakemberekre részben az új, kreatív programok kidolgozásában, illetve nyertes pályázat esetén a megvalósításban. Ekkor ugyanis legalább 400-450 új kulturális program megvalósulására lehet számítani Debrecenben.

- Jelenleg is számos andragógia szakon és elõdszakjain végzett hallgatónk dolgozik debreceni kulturális és mûvelõdési intézményekben, vagy teljesít szakmai gyakorlatot. Szeptembertõl a tanszék közösségszervezés néven indít új alapszakot, amely még szorosabban kapcsolódik majd a kultúrához és a rendezvényszervezéshez – tette hozzá dr. Juhász Erika, a Mûvelõdéstudományi és Humán Tanulmányok Tanszék vezetõje.

Sikersztorik és Sebaj haj!

A tanszék hallgatói már az egyetemen bekapcsolódhatnak a rendezvényszervezésbe, õk szervezték például az andragógia szakhét legtöbb eseményét. Azt a kerekasztal beszélgetést is, amelyen fiatal és sikeres vállalkozók osztották meg tapasztalataikat, és adtak tanácsot a hallgatóságnak. A „Sikersztorik” fórum vendégei arra buzdították a hallgatóságot: döntsék el, mi érdekli õket igazán, és kezdjék el azt csinálni. Hangsúlyozták, hogy a sikeres vállalkozások mindig valós problémákra, létezõ társadalmi igényekre adnak választ. A fiatal vállalkozók szerint a kudarcok elkerülhetetlenek, így azoktól nem kell félni, mindenki maga dönti el, hogy az adott eseményre kudarcként, vagy tanulásként tekint. Õk az utóbbit javasolták.

Csakúgy, mint Tóth Kata, a „Sebaj haj! – Igaz mese” címû oktató-mesekönyv szerzõje, aki szintén az andragógia szakhét vendége volt. A könyv írójánál két éve diagnosztizáltak rosszindulatú daganatot.

- A kicsi gyermekeimnek próbáltam az õ koruknak megfelelõ módon, mesés formában átadni, hogy mi is történik az anyukájukkal. Mesébe ágyazott történeteket írtam, amelyeket esténként felolvastam nekik. Majd ezeket az írásokat feltettem egy blogra, végül a férjem javaslatára kiadtuk a történeteket rajzokkal illusztrált mesekönyv alakban. Azt tapasztaltam, hogy a sikerhez nem kell valami hatalmas dolgot csinálni. Sokszor elég, ha az ember csak önmagát adja. Ha így tesz, köré gyûlnek azok, akiknek ez a szimpatikus – mondta Tóth Kata.

Az andragógia szakhét vendége volt még Andriska János, a Médiacentrum Debrecen Kft. grafikusa, aki bemutatta többek között a reklámfilmekben és a dokumentumfilmekben alkalmazott új grafikai trendeket. A szakhét során a hallgatók kipróbálhatták az óriás társasjátékot, a programokat pedig fotóverseny, nyereményjátékok és szakest zárta a Nagyerdei Víztoronykertben.

 A szerz tovbbi cikkei
Délibábszínház Ha van örömteli visszakapaszkodás az életbe, akkor az Bérczesi Róberté.
Sörforradalom a konyhában Sok gyakorlással otthon is finom sör készíthetõ.
Nemzetközi konfliktusok Új formái, és gazdasági következményei.
Társasjáték Sokan próbálták ki a DE óriás társasjátékát, amelynek bábui maguk a résztvevõk.
Campus Sportfesztivál Siess, Nevezz!
CAMPUS PONT - SZOLGLTATSOK
Bejelentkezs
A ht legolvasottabb cikkei
Keress
A rovat legolvasottabb cikkei
A hnap legolvasottabb cikkei