Programajnl
Sörforradalom a konyhában
2017. jlius 28., forrás:Egyetemi Élet

Víz- árpamaláta, komló és sörélesztõ – ha az alapanyagok megvannak, akkor gyakorlással otthon is finom sör készíthetõ. Fügedi János és Csontos Máté elõször egy videót látott arról, hogy fiatalok egy pesti panel konyhájában maguknak fõzik a sörüket. Máté egyébként vegyészként a sörbõl is szakdolgozott. Az Egyetemi Életnek azt is elárulták, mennyibe kerül egy üveggel, ha saját sörünket isszuk.

 - A sörhöz alapvetõen víz, árpamaláta, komló és sörélesztõ szükséges, persze mindenki szabadon kísérletezhet az ízesítéssel. Nálatok mibõl készül az ital és honnan szerzitek be az alapanyagokat?

Csontos Máté: - Budapesten két bolt van, ami a söralapanyagok értékesítésével foglalkozik, ott vásároljuk a malátát – amit helyben meg is roppantanak –, a komlót pellet formájában, valamint az élesztõt is, amit fagyasztva, szárított liofilizált kiszerelésben vehetünk meg.

Fügedi János: - A víz pedig a csapból jön, a debreceni csapvíz jó minõségû, a legtöbb sör elkészíthetõ belõle, nem fõztünk még olyat, hogy a vízhez hozzá kellett volna nyúlni.

 - Ha megvannak az alapanyagok, utána mi történik, hogy lesz belõlük házi sör?

Cs. M.: - Malátacefrét készítünk, ezt bizonyos hõmérsékleten állítjuk elõ: a gabonában található enzimek a keményítõt cukorrá alakítják, ami után erjeszthetõ lesz; a levet szûrjük, átmossuk és feltesszük fõni a komlóval. Egy óra forralás után lehûtjük és beoltjuk az élesztõvel, egy-két hét után leerjed és utána fogyasztható.

F.J.: - Huszonöt litereket szoktunk fõzni, ehhez 5-6 kiló maláta, fajtától függõen 50-200 gramm közti komló és 15 gramm élesztõ szükséges.

 - Kell ehhez speciális eszköz? A neten elég sok házi sörfõzõ berendezést lehet már kapni, ezek nálatok ott vannak minden karácsonyi, születésnapi ajándéklistán?

Cs.M.: - Minden ajándéklistán rajta vannak, de meg lehet oldani házilag is, bár nyilván praktikusabb a speciális berendezés. De például amit most építünk, az egy otthonról kiszuperált keringtetõ szivattyút is tartalmaz.

F.J.: - Sima konyhai eszközökkel is lehet sört fõzni, mi is egy gáztûzhelyen kezdtük egy jó nagy fazékkal, bolti eszköze kb. 20 ezer forintot költöttünk.

 - Mit fõztetek elõször és mennyit?

Cs.M.: - A fehér zaj elnevezésû belga búza, wit sört készítettünk, amit többször is megismételtünk. Ebben a sörben az a különleges, hogy fûszereket adunk hozzá: koriandert, narancs- és citromhéjat. Kedvenceink még az american pale ale-ek, ezek a házi sörfõzõk között nagyon divatosak, szinte elronthatatlanok, így nagy sikerélményt tudnak adni. Kellemes, a sokak által kedvelt citrusos jegyeket, gyümölcsös illatokat hordozzák.

F.J.: - Kedvencünk egy kávés porter elkészítése, folyamatosan javítjuk a receptjét. A belga és angol vonalon szeretünk mozogni, ennek egyik oka, hogy hazánkban ezek kevésbé ismertek és nekünk is újdonságot jelentenek. Volt olyan típus, amit saját fõzésben hamarabb kóstoltunk, mint kereskedelmi forgalomban. Legelõször egyébként 15 litert készítettünk és azóta megyünk felfelé. Saját magunknak palackozzuk õket, az ipari gyártáshoz képest annyi a különbség, hogy a fõerjedés után a másoderjesztés nálunk palackban zajlik, hiszen nem tudunk nyomás alatt palackozni. A szénsav képzõdéséhez cukrot használunk.

 - És hogy ízlett az elsõ saját sör?

CS.M.: - A sörkedvelõ, velünk egy korú férfiaktól az édesanyákig nagyon sokan kóstolták. Persze nem minden ízlett mindenkinek, de legalább egy fõzetünk azért mindenkinél betalált, még a sörhöz annyira nem értõk is felfedezték, hogy melyik a nem hétköznapi sör.

 - A család és a kollégák a német és cseh lágerekhez voltak szokva, elõször kóstoltak angol és belga típusú söröket, szerintem nagy siker volt.

- Az alkoholfokot be tudjátok állítani?

F.J.: Akár 14%-ig is felmehetünk, tudjuk mérni, hogy mi lett az eredmény. Szabály, hogy 5% alá nem megyünk.

 - Vettetek boltban sört, mióta magatoknak készítitek?

F.J.: - A házi sörünk mindig gyorsabban fogy, mint ahogy készül, ezért kell a boltihoz nyúlni, meg persze összehasonlítás céljából is.

Cs.M.: - Úgy indult az egész sörmánia, hogy megpróbáltunk különlegeseket kóstolni, azóta is szeánszszerûen összeülünk és söröket kóstolunk, mint a borászok. Illat, szín, kortyérzet, sok megfigyelhetõ tulajdonság van és ezek megfigyelésének fejlesztésére mi is törekszünk.

 - Van már márkanevetek, amivel akár forgalmazható is lehet a saját kézmûves sörötök?

F.J: - Sokat gondolkozunk rajta, de azt látni kell, hogy jövedéki termékként nagyon sok szabályozás vonatkozik rá és ez egy nagyon pénzigényes lépés lenne. Az álomlistán azért szerepel. Nevet szoktunk adni a söröknek, de egyelõre csak azért, hogy mi magunk meg tudjuk õket különböztetni.

Cs.M.: - Az american pale ale rövidítése az apa, ezeket úgy hívjuk, hogy a Faterka-széria.

- Mennyibe kerül otthon elõállítva egy üveg sör?

Cs.M.: - Fél liter nagyjából 110-150 forint, ehhez nem számoljuk az üveg árát, mert azt újrafertõtlenítve használjuk. Kupak természetesen mindig új kell, de az tényleg csak pár forint és a rezsi sem sok. Idõ viszont kell hozzá: a fõzési folyamat egy jó hosszú nap.

 A szerz tovbbi cikkei
Délibábszínház Ha van örömteli visszakapaszkodás az életbe, akkor az Bérczesi Róberté.
Nemzetközi konfliktusok Új formái, és gazdasági következményei.
Társasjáték Sokan próbálták ki a DE óriás társasjátékát, amelynek bábui maguk a résztvevõk.
Campus Sportfesztivál Siess, Nevezz!
Kultúra-, közösség- és karrierfejlesztés Debrecen – Európa Kulturális Fõvárosa 2023.
CAMPUS PONT - SZOLGLTATSOK
Bejelentkezs
A ht legolvasottabb cikkei
Keress
A rovat legolvasottabb cikkei
A hnap legolvasottabb cikkei