Szubjektív
Kalandvágyból hivatás
2014. február 7., forrás:Egyetemi Élet

Mintegy két évvel ezelőtt kezdődött el a Magyar Honvédségben az önkéntes tartalékos rendszer kiépítése. Azok, akik az első között csatlakoztak a tartalékosokhoz, sok tapasztalatot és élményt szereztek. Olyan is van, akinek a jövőjét is döntően megváltoztatta az a pillanat, amikor aláírta szerződését a honvédséggel.

Talán közhelynek számít, de tényleg igaz: sosem tudhatjuk, mit hoz a jövő. Előfordul néha, hogy egy kezdetben „jó bulinak”, izgalmas kalandnak induló dologból végül egészen más, egy életet meghatározó lehetőség kerekedik ki.

Szendeczki Mihály 2012-ben kereste fel a katonai toborzókat és jelentkezett önkéntes műveleti tartalékos szolgálatra. Az előírt alkalmassági vizsgálatot követően sor került a szerződés aláírására, majd még azon a nyáron részt vett a szentendrei MH Altiszti Akadémián megtartott tartalékos alapkiképzésen. Elhivatottságát, a feladatokhoz való hozzáállását kiképzői, parancsnokai is észrevették, és értékelték, hiszen nem sokkal később végleges önkéntes tartalékos beosztást kapott az MH Altiszti Akadémián. Így idén nyáron már az „újoncok” egyik kiképzőjeként – természetesen a hivatásos állománnyal szorosan együttműködve – teljesítette ez évi tényleges katonai szolgálatát a szentendrei tartalékos alapkiképzésen.

„Teljesen más élmény volt így, a „másik oldalról” megélni a kiképzést. A speciális szakfelkészítést követően részt vettem az idén bevonultak felkészítésében, ezáltal sokkal mélyebben beleláttam a Magyar Honvédség mindennapjaiba, feladatrendszerébe, a katonák életébe. Nagyon élveztem a rám bízott feladatokat, érdekes volt foglalkozni a friss tartalékos katonákkal.”

Mihály sokat segített a debreceni toborzóknak is. Különböző toborzórendezvényeken élménybeszámolókat tartott a tartalékos szolgálatról, így az érdeklődők „első kézből” kaphattak információkat. Munkájával elégedettek voltak parancsnokai, így egy nem mindennapi lehetőséget kapott a honvédségtől.

„Az MH Altiszti Akadémia parancsnoka felkínált egy szerződéses beosztást, emellett a felsőfokú tanulmányaim befejezését is támogatja a Magyar Honvédség. Nem sokat gondolkodtam, elfogadtam a felajánlást, hiszen a tartalékosként megszerzett élmények, tapasztalatok megerősítettek abban, hogy érdemes a katonai pályán elhelyezkednem.”

Mihály jelen pillanatban felvételi alkalmassági vizsgálatára készül, amelyet ha sikeresen teljesít, megkezdheti szerződéses katonai szolgálatát. Talán két évvel ezelőtt ő maga sem gondolta még, hogy így alakul a sorsa és hamarosan az egyenruhások népes táborát fogja gyarapítani.

A lehetőség azonban mások előtt is nyitott, aki érdeklődik a katonai pálya iránt. A jelentkezéshez elég felkeresni valamelyik megyeszékhelyen található Toborzó Irodát, és kezdődhet a kaland…

 

 

Katonai szolgálatra a megyeszékhelyeken található toborzó irodákban lehet jelentkezni. (Debrecen, Péterfia u. 58/a, e-mail: hajdu.onkentestartalekos@gmail.com, telefon: 06-52/314-200). A jelentkezők részletes tájékoztatást kapnak a felvétel menetéről, a tartalékos szolgálat további feltételeiről és az elérhető juttatásokról.A szerző további cikkei
Délibábszínház Ha van örömteli visszakapaszkodás az életbe, akkor az Bérczesi Róberté.
Sörforradalom a konyhában Sok gyakorlással otthon is finom sör készíthető.
Nemzetközi konfliktusok Új formái, és gazdasági következményei.
Társasjáték Sokan próbálták ki a DE óriás társasjátékát, amelynek bábui maguk a résztvevők.
Campus Sportfesztivál Siess, Nevezz!
CAMPUS PONT - SZOLGÁLTATÁSOK
Bejelentkezés
A hét legolvasottabb cikkei
Keresés
A rovat legolvasottabb cikkei
A hónap legolvasottabb cikkei