Szubjektív
Éltető napfény
2014. június 13., forrás: unideb.hu

Szerepe van a D-vitamin képződésben, javítja a hangulatot, csökkenti az étvágyat,  de betegséget is okozhat, ha nem vagyunk mértékletesek.

Bizonyított, hogy genetikai és környezeti tényezőknek – köztük az UV-sugárzásnak – is szerepe van a bőrdaganatok kialakulásában, ezért a bőrünket védeni kell a napsugárzástól. Azonban az is köztudott, hogy a napfény hatására keletkező D-vitaminra is szüksége van egyebek mellett a csontoknak, továbbá a napfény véd a fertőzésektől, autoimmun betegségektől, valamint a  belső szerveink esetében szerepet játszik a daganatok megelőzésében. Ha az arc és a karok szabadon vannak, már heti néhány, napon töltött negyed-fél óra alatt elegendő mennyiségű D-vitamin termelődik szervezetünkben a nyári hónapokban. A szolárium által közvetített UV-A sugárzásnak azonban nincs D-vitamin képző szerepe – kezdi Emri Gabriella, a Debreceni Egyetem Bőrgyógyászati Klinikájának adjunktusa.

Az egyénre szabott fényvédelemnek fontos szerep jut. A fehér bőrű, szeplős, vörös hajú, kék szemű vagy sok anyajeggyel rendelkező emberek érzékenyebbek az UV-sugárzás daganatkeltő hatásával szemben. A bőrgyógyász azt tanácsolja, hogy a leégést mindenképp el kell kerülni, mert a gyermek- és fiatalkori napégésnek van legnagyobb szerepe a melanóma kialakulásában.

Fényvédő krémekből nagy a választék, de megfelelően csak az UV-A és az UV-B sugarakat is kiszűrő széles spektrumú készítmény óvja a bőrt.  (Előbbivel szembeni védelem erősségére a csillag, utóbbira az SPF/UPF szám utal). A közvetlen UV-B sugárzás ugyanis árt a DNS-nek, az UV-A pedig azáltal, hogy károsítja a DNS-javító fehérjéket, csökkenti az UV-B sugárzással szembeni védelmet. Az érzékeny bőrűek minimum 30-as faktorú fényvédőt használjanak, és a bőrt fokozatosan szoktassák hozzá a napfényhez. 

Egyre több arckrém is tartalmaz fényvédőt, ami nyáron hasznos lehet, ám ez mégsem jelent mindenkinek jó megoldást.  A krémben lévő egyéb illatosító és tartósító anyagok ugyanis fényérzékennyé tehetik a bőrt, mint ahogyan többek között bizonyos vérnyomás- és gyulladáscsökkentő, vízhajtó gyógyszerek is. Ezért érdemes elolvasni a gyógyszerek használati utasítását, és kerülni a napsugárzást. A napfürdőzés 11-15 óra között az egyébként egészséges, gyógyszert nem szedő embereknek sem tanácsos. Emri Gabriella szerint a fényvédelmet az öltözékünkkel tudjuk legjobban elérni. Kalappal, napszemüveggel, színes pólókkal takarhatjuk el a napnak leginkább kitett bőrfelületeket, sőt már kaphatók UV-védelemmel ellátott ruhák is.

Az utóbbi években már nem emelkedik látványosan a napsugárzás káros hatásával összefüggésbe hozható melanómás esetek száma, ám még mindig sok a későn felismert betegség. Az érintettek átlagéletkora 56-57 év, de egyre több a fiatal, 40 év alatti melanómás. Nőknél a lábon, férfiaknál inkább a törzsön jelenik meg az elváltozás. Ezért fontos, hogy figyeljük saját bőrünket, és az anyajegyeket. Ha ezek több színt tartalmaznak, szélük és alakjuk szabálytalan, illetve változik, akkor érdemes megmutatni a háziorvosnak, aki szükség esetén sürgősségi beutalót ad a bőrgyógyászatra. 

 A jó idő beálltával egyre több a szabad téri program, így a kullancscsípéstől is védeni kell a bőrt.

 - Ha dús aljnövényzetű, bokros vidéken kirándulunk, viseljünk hosszú nadrágot és hosszú ujjú felsőt, a ruhát pedig fújjuk be kullancsriasztó spray-vel. Amikor hazaérkezünk, rögtön zuhanyozzunk le, és tetőtől talpig vizsgáljuk át testünket, a hajlatokat és hajas fejbőrt is. Ha kullancsot találunk, fontos, hogy minél előbb távolítsuk el a patikákban kapható csipesszel, anélkül, hogy a potrohát összenyomnánk. Ne kenjünk rá krémet, olajat, mert ilyenkor a vérszívó visszaöklendezi a bőrbe a kórokozókat. Ha esetleg a kullancs egy kis része beleszakad a bőrbe, ne essünk kétségbe, a bőr ezt hamar kidobja – figyelmeztet a szakember.

Kullancscsípés után egy hónapon belül jelentkezhetnek bőrtünetek. Ha a csípés körül növekvő, piros gyűrű jelenik meg, akkor felmerülhet a Lyme-kór gyanúja. A baktériumok leküzdéséhez gyógyszeres kezelésre van szükség, ezért orvoshoz kell fordulni. 

A kullancs vírusos agyvelőgyulladást is okozhat. Ennek tünetei a láz, fejfájás, a nyak és tarkó kötöttsége. Az ez ellen ható védőoltás három részből áll, így tanácsos már télen beadatni a megfelelő védettség kialakulásához.A szerző további cikkei
„OKOS” fesztivál Mindjárt Campus Fesztivál!!!
Kollégiumfejlesztési program Több férőhely, korszerűbb és komfortosabb környezet, nemzetközi színvonal.
Együttműködés a MÁV-csoporttal Együttműködési megállapodást kötött a Debreceni Egyetem és a MÁV-csoport.
Egyetemi díjazottak Klinikaigazgató, matematikus, sajtófőnök – egyetemi díjeső volt a város napján.
Változatlanul az élvonalban A szeptemberben induló képzésekre jelentkezők száma 15.223.
CAMPUS PONT - SZOLGÁLTATÁSOK
Bejelentkezés
A hét legolvasottabb cikkei
Keresés
A rovat legolvasottabb cikkei
A hónap legolvasottabb cikkei