DE
Még mindig nincs hangotok?!
2014. szeptember 18., forrás:Egyetemi Élet

Amikor az ember megkapja az értesítést, hogy felvették az egyetemre – a legjobb esetben oda, ahova mindig is vágyott – akkor csak arra lehet gondolni, hogy mennyire boldog évek várnak rá. A boldog évek kezdete pedig nem más, mint a gólyatábor, ahol tényleg barátságok születnek, jókat lehet bulizni és mire észbe kap a „kisdiák”, aki megérkezett első nap a bőröndjével, már nem is „kisdiák” többé, hanem egyetemi hallgató. 

A Debreceni Egyetem Hallgatói Önkormányzata (DEHÖK) idén 8. alkalommal rendezte meg az ország legnagyobb gólyatáborát, ezúttal kilenc kar részvételével. Az Egyetem téri Campusra két turnusban, 2014. augusztus 25-29. és szeptember 1-5. között több mint 2500-an érkeztek. Ami a gólyatábor hangulatát illeti, sokszor inkább hasonlított egy mini fesztiválra: voltak vicces vagy épp bizarr öltözékek, buborékok, koncerten csápolás, elektronikus zenére csapatás, lángos, NINCSEN HANGOTOK. Napközben is, az eddigi évek hagyományaihoz hűen tartalmas programok voltak, éjszaka pedig a hazai zenei élet nagyjai szórakoztatták a résztvevőket. 

Az első héten a bölcsész, informatikus, gazdász és agráros gólyáké, majd a második héten az óvónők, mérnökök, természettudósok, jogászok és zenészeké volt a terep. A különböző karokon más szokások alakultak ki az évek során, de abban biztosan hasonlít ez a két hét, hogy a szervezők törekedtek a lehető legjobb feladatok és programok kitalálására, hiszen a gólyatábor a gólyákról szól, s az a legfontosabb, hogy jó élményekkel gazdagodva térjenek haza. 

A programkavalkád különlegessége volt, hogy két kar egy adott tematika köré szervezte a négy napot. A Természettudományi- és Technológiai Kar (TTK) és a Zeneművészeti Kar (ZK) közös szervezésében a gólyáknak szóló programokban a résztvevőknek a ’20-as és ’30-as évek világát kellett feleleveníteniük. Korhű ruhák, kellékek, zenék is segítették a múltidézést, illetve a koncepciót erősítette, hogy a csapatnevek is a kor családneveiből álltak össze, az éjszakai túra során pedig erre a korszakra jellemző történetre fűzték fel a feladatokat. „Még tavasszal találtuk ki ezt az ötletet és azért találtuk jónak, mert aránylag egyszerű feladat a múlt század viseleteit előkeresni a nagyszülők szekrényeiből, ugyanakkor a végeredmény nagyon látványos. Úgy látjuk, hogy a gólyáknak is tetszik a különleges atmoszféra, amit megteremtettünk ezzel a tematikával.” – nyilatkozta Hajdú Márton a DETEKtor TV-nek. A jogászok idén a hippi témát választották, amiben a feladatok és programok mellett, öltözékek, kellékek, kvízek szolgálták a megfelelő hangulatot.   

A tavalyi évben a szervezők tankönyvgyűjtő akciót hirdettek, amely során több mint ezer darab tankönyvet sikerült összegyűjteni.  Ennek sikerén felbuzdulva a gólyák idén tanszereket hozhattak magukkal, amelyeket a gólyatábor végén 29 hátrányos helyzetű diáknak juttattak el a DEHÖK képviselői és a Szociális Hallgatók Öntevékeny Szerveződése (SZÖSZ). A Fecske és Fészek Családok Átmeneti Otthona és a Szivárvány Átmeneti Otthon nagyrészt általános iskolás lakói részesültek a felajánlásokból. Nagyon köszönjük ezt a gólyáknak, hiszen ezzel bebizonyították, hogy nem csak a bulizásban jeleskednek, hanem szociálisan érzékenyek és képesek adakozni, s tenni valamit a maguk módján, hogy egy kicsit emberségesebb világ vegyen minket körül. 

A tábor eseményeiről a DETEKtor TV munkatársai napi összefoglalókkal és az „Üzenj haza” videókkal folyamatosan tájékoztatták a csatorna nézőit, így az aggódó szülők is megnyugodhattak, hogy a csemetéjük jó helyen van.  Mindkét hét eseményeinek összefoglalója elérhető a https://www.youtube.com/user/DETEKtorTV csatornán. A forgatócsoport tagjaként is jó élmény volt számomra a tábor, nem gondoltam volna, hogy sokadjára is, ugyanolyan lelkesen hallgatom azt (na jó, azért nem mindig olyan lelkesen :-)), hogy nincsen hangotok, mint amikor gólyaként én is ezt kántáltam. Meg is ragadnám az alkalmat, hogy megköszönjük Nektek a sok üzenetet, amit küldtetek, jó volt Veletek forgatni és utána bulizni is. 

Az újdonságok sorában a tábor főszervezői sikeresnek ítélték a Zöld Gólyatábor programot is. A gólyacsapatoknak pet palackokat, papírhulladékot kellett gyűjteniük, ezzel is tisztán tartva környezetüket. Sőt a DEHÖK Környezetvédelmi Bizottságának tagjai segédkeztek is gyűjtésben és számolásban, így minden kar esetében kiderült, hogy ki a legzöldebb gólyacsapat.

Az összegyetemi gólyatábor programjai között szerepeltek még előadások, egyetemi beiratkozás, Civil Falu, csapatépítő feladatok, vetélkedők, sportprogramok, élményfürdőzés. „Azért jók ezek a programok, mert összehozza a gólyákat, nem csak a csapattársaikkal, hanem az egész évfolyammal. Az élményfürdőzés pedig mindig egy fénypontja a tábornak, ahol a feladatok mellett, szabadidőt is hagyunk a gólyáknak.” – árulta el Kis-Molnár Eszter a szervezőcsapatból. Mind a két hét zárása cigányzenével egybekötött borkóstoló és tűzijáték volt. Az utolsó estén mindig megfáradt, kicsit szomorkás emberekkel lehet találkozni, hiszen véget ért egy remek hét, ugyanakkor még az utolsó energiákat mindenki felhasználta a bulizáshoz. Ne felejtsétek azonban, hogy ez tényleg csak a kezdet. Bár az egyetemi lét nem fenékig gólyatábor, sok kihívás, tanulnivaló, zh, vizsga vár rátok a diplomáig, de szerencsések vagytok, hogy mindezt a Debreceni Egyetemen élhetitek meg.

Zárásként pedig egy üzenet Halott Pénztől: „Hello debreceni egyetemisták! Nagyon jó egyetemi éveket kívánunk Nektek! Bulizzatok sokat, élvezzétek ki ezeket az éveket, gyorsan elmennek, elrepülnek, az utolsó egy-két évben, azért tanuljatok is valamit!”A szerző további cikkei
Délibábszínház Ha van örömteli visszakapaszkodás az életbe, akkor az Bérczesi Róberté.
Sörforradalom a konyhában Sok gyakorlással otthon is finom sör készíthető.
Nemzetközi konfliktusok Új formái, és gazdasági következményei.
Társasjáték Sokan próbálták ki a DE óriás társasjátékát, amelynek bábui maguk a résztvevők.
Campus Sportfesztivál Siess, Nevezz!
CAMPUS PONT - SZOLGÁLTATÁSOK
Bejelentkezés
A hét legolvasottabb cikkei
Keresés
A rovat legolvasottabb cikkei
A hónap legolvasottabb cikkei