Kulturális
Volt valami a levegőben
2014. október 30., Pálóczi Alexandra

„Valami van a levegőben” – így hangzik a Halott Pénz legújabb slágergyanús száma, amit bár a Debreceni Egyetemi Napokon (DEN) nem játszottak el élőben, mégis ezzel a gondolattal lehetne jellemezni a DEN három napját.

Sok érvet fel lehet sorakoztatni, hogy miért jó egyetemre járni és miért jó a Debreceni Egyetemre járni. A színvonalas képzés mellett nem elhanyagolható tényező, hogy a tanulás a mellett megannyi lehetőségünk van a szórakozásra, feltöltődésre, élményszerzésre. Az egyik ilyen alkalom a DEN, amikor a hagyományos Campus Partyk keretein túllépve egy három napos kis fesztiválocska kerekedik a Kassai úti Campuson. Minden évben törekednek a szervezők arra, hogy a lehető legváltozatosabb, ugyanakkor az egyetemisták körében népszerű zenekarok adjanak koncertet. Ebben az évben szinte egyértelmű volt, hogy a tavaly téli Lovardás buli után, újra ezen a színpadon lépjen fel Halott Pénz, hiszen már a Campus Fesztiválon és a Gólyatáborban is megmutatták, hogy mindig képesek fergeteges hangulatot varázsolni Debrecenben. A koncertről nem hiányozhattak a már-már klasszikusnak számító zenék, amelyeket szinte nem is kellett rappelni, énekelni az együttesnek, megtették helyettük a bulizók. S ahogy a Pont olyan, mint a többi c. számuk végén elhangzott: „A debreceni közönség nem olyan, mint a többi!”. 

Természetesen nem csak a Halott Pénz lépett fel hétfő éjszaka. Előttük a Blaha Louisiana és Deniz adott koncertet, de talán a korai (?) időpont miatt, nem voltak olyan sokan. A zenekarok azonban így is lelkesek voltak és akik időben elkészültek, s megérkeztek a koncertekre, ahogy érzékeltem, igazán jól érezték magukat. A hétfő éjszaka záróakkordja a Nagyszínpad verseny győztese, Mary Popkids volt. Nem ismerem túl sok számukat, de összehasonlítva a felvételeket az élő koncertjükkel, megállapítható, hogy sokkal jobban szólnak élőben, ahogy Pély Barna mondaná „nekem átjött”. Mary Popkids után felkapcsolták a villanyt, s az utolsó „DENelők” is elszállingóztak a Loviból. Voltak, akik a néhány órával azelőtt megtalált „Igazival” kézen fogva, voltak, akik a sörüket szorongatva egyedül, az igazán szerencsések pedig sörrel, társasággal és jó élményekkel távoztak a nyitónapról.

Kedden a 2 Jointstól, a Punnany Massiftól és Ludmillától remegtek a Lovarda falai. A 2 Joints zenekar fiatal debreceni zenészekből álló banda, és a tagok közül többen is a Debreceni Egyetem hallgatói. Teljes mértékben hazai közönség előtt léptek színpadra és ahogy a DETEKtor TV egyik interjúalanya fogalmazott: minőségi zenét játszottak. Utánuk Punnany Massifé volt a terep, akik mondhatni „kimaxolták” a bulit. Kezek a magasban, Na-na-nananana-nanana, taps-taps, Élvezd! Úgy tűnik a Punnany az a magyar zenekar, amit nem tud megunni a közönség. A legkitartóbbak – akik szép számmal voltak – hajnalig maradtak Ludmillára csapatni.

Az utolsó nap – ami egyben a szokásos Campus Party is volt – DJ Juhász Laci alapozta meg a hangulatot a Soerii & Poulek koncertje előtt. Aztán S & P hiába énekelte azt, hogy „Valahol messze buli van”, hiszen a buli nagyon is közel volt. Egészen pontosan a Lovarda színpadán, egy tütüben táncoló plüss elefánt, egy tökéletes testű táncos lány és még néhány elvetemült figura társaságában. Brutális nyarat hoztak az őszi nyárba. Levezetésképpen Hamvai P.G. lépett a DJ pult mögé, aki a kissé megfáradt egyetemistákat felpörgette az utolsó percekig. 

Valószínű mindenki elfáradt a három nap alatt, azok is, akik csak egy vagy két napra látogattak el a DEN-re és mellette másnap felkeltek a reggel 8-tól kezdődő óra miatt. Azonban remélhetőleg mindenki elraktározott valamit ebből az atmoszférából, valami jó emléket erről az eseményről, amely a borús őszi napokon, amikor nagy erőkkel tanulni kell vagy csak egyszerűen lehangolt az ember, akkor eszébe jut és segít túlélni. 

Mielőtt pedig elfelejteném: a DETEKtor TV YouTube csatornáján és Facebook oldalán megtaláljátok a DEN összefoglalóját. :-) A szerző további cikkei
Két év Franciaországban Külföldön tanulmányokat folytatni, megismerni egy másik kultúrát, nagyon fontos.
Az érzelmi reakciókat megörökíteni Derencsényi István fotóriporter a hivatásáról és az olimpiáról mesélt nekünk.
Te ’56-od a Mi 56-unk! A videó pályázat nyertesei, hajtás után.
A mi napunk! Óriási stadionshow-val indult el a tanítási időszak.
Egy szemeszter az USA-ban Félév a Stanford University-n.
CAMPUS PONT - SZOLGÁLTATÁSOK
Bejelentkezés
A hét legolvasottabb cikkei
Keresés
A rovat legolvasottabb cikkei
A hónap legolvasottabb cikkei