Felsőoktatás
Egyetemi díjazottak
2016. április 11., forrás: unideb.hu

A Debreceni Egyetem több munkatársa is magas rangú állami kitüntetést vehetett át március 15-e alkalmából Budapesten.

Széchenyi-díjat vett át Áder János köztársasági elnöktől és Orbán Viktor miniszterelnöktől az Országház Kupolatermében március 15-én tartott ünnepségen Balla György csecsemő- és gyermekgyógyász, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja, a DE Általános Orvostudományi Kar Gyermekgyógyászati Intézetének vezetője, egyetemi tanár. A professzor a szabadgyök-kutatás és az érbetegségek gyógyítása terén kiemelkedő tudományos tevékenysége, valamint a gyermekgyógyászat, különösen a kis súlyú koraszülöttek és veszélyeztetett újszülöttek magas színvonalú ellátása érdekében végzett lelkiismeretes gyógyítói és eredményes intézményvezetői munkája elismeréseként kapta meg a díjat.

Ugyancsak Széchenyi-díjjal tüntették ki Imre László irodalomtörténészt, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagját, a DE Bölcsészettudományi Kar Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézetének professor emeritusát. A szakember az irodalomtörténet, a műfajelmélet, az összehasonlító irodalomtudomány és kritika területén egyaránt jelentékeny életműve, különösen a XIX. és XX. századi magyar és orosz irodalom tekintetében egyedülálló tudományos munkája, illetve példaadó oktatói és intézményvezetői munkája elismeréseként vehette át a kitüntetést.

A Magyar Érdemrend Középkeresztjét (polgári tagozat) vette át Prugberger Tamás, az állam- és jogtudomány doktora, a DE Állam- és Jogtudományi Kara, valamint a Gazdaságtudományi Kar óraadója, a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kara Munka- és Agrárjogi Tanszékének professor emeritusa a jogtudományok, főként a munkajog és a szövetkezeti jog területén kiemelkedő, nemzetközi szinten is nagyra becsült tudományos életműve, valamint műhelyteremtő egyetemi oktatói munkája elismeréseként.

A Magyar Érdemrend Középkeresztje (polgári tagozata) kitüntetést kapott Szepesi Kálmán az orvostudomány doktora, a DE Klinikai Központ Ortopédiai Klinikájának ortopéd szakorvosa. A professor emeritust a hazai ortopédia területén kimagasló tudományos pályája, a klinika fejlesztése érdekében végzett eredményes és elhivatott intézményvezetői tevékenysége, valamint a fiatal szakorvosjelöltek magas szintű képzését szolgáló oktatómunkája elismeréseként díjazták.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere nemzeti ünnepünk alkalmából március 11-én a Pesti Vigadóban adta át a Magyar Érdemrend Tisztikereszt polgári tagozat kitüntetést Bognár László egyetemi tanárnak, a DE Klinikai Központ Idegsebészeti Klinika igazgatójának, az Idegsebészeti Szakmai Kollégium elnökének a haza érdekeinek előmozdításában és az egyetemes emberi értékek gyarapításában végzett tevékenysége elismeréseként.

Kiemelkedő színvonalú munkájáért Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozat kitüntetést vehetett át Hegedűs Ida egyetemi docens, a DE Kardiológiai Intézet Kardiológiai Klinika Ambulancia és Echokardiográfiás Laborának vezetője.

Kiemelkedő irodalmi – költői, írói, műfordítói, irodalomtörténészi – tevékenysége elismeréseként József Attila-díjat adományoztak Bényei Tamás kritikus, irodalomtörténész, esszéista, műfordítónak, a DE egyetemi tanárának.

Az egészségügyi ellátás fejlesztése érdekében végzett szakmai munkája, kimagasló teljesítménye elismeréseként Batthyány-Strattmann László-díjban részesült Flaskó Tibor egyetemi docens, a DE Klinikai Központ Urológiai Klinika igazgatója.

Az egészségügy területén végzett eredményes, példamutató tevékenységért Miniszteri Elismerő Oklevelet vehetett át Gál Mária, a DE Klinikai Központ Ápolási Igazgatóság ápolási igazgatója.

Szarukán István, a DE Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar Növényvédelmi Intézetének professzor emeritusa a növényvédelem egyetemi oktatásában ötven éven át végzett kiemelkedő élettevékenységének elismerésül Életfa emlékplakett ezüst fokozat miniszteri elismerő kitüntetésben részesült március 16-án a Földművelésügyi Minisztériumban.  
 A szerző további cikkei
„OKOS” fesztivál Mindjárt Campus Fesztivál!!!
Kollégiumfejlesztési program Több férőhely, korszerűbb és komfortosabb környezet, nemzetközi színvonal.
Együttműködés a MÁV-csoporttal Együttműködési megállapodást kötött a Debreceni Egyetem és a MÁV-csoport.
Egyetemi díjazottak Klinikaigazgató, matematikus, sajtófőnök – egyetemi díjeső volt a város napján.
Változatlanul az élvonalban A szeptemberben induló képzésekre jelentkezők száma 15.223.
CAMPUS PONT - SZOLGÁLTATÁSOK
Bejelentkezés
A hét legolvasottabb cikkei
Keresés
A rovat legolvasottabb cikkei
A hónap legolvasottabb cikkei