Kulturális
Minden eshetőségre készen
2016. április 21., forrás:Egyetemi Élet

Dercsényi Ferenc szociológushallgató már számolja a napokat a soron következő Campus Fesztiválig. Mi pedig tovább mazsolázunk a debreceni Nagyerdőben, július 20. és 24. között tartandó dzsembori fellépői gárdájából.

Kérdezzétek meg bátran szüleiteket, akik még talán emlékeznek arra az átkosban gyakran hangoztatott elmés mondókára, miszerint: „Munkásököl vasököl, odaüt, ahova köll!” Ezt a kis elmésséget csak azért idéztük fel, mert az idei fesztiválra egy olyan hazai nagyágyú is ellátogat, akinek nevét hallva térdrehullanak a kemény rock katonái, s aki előtt még azok is fejet hajtanak, akik nem kedvelik a heavy metált. Bizony, bizony, Kalapács Józsefről van szó, mindannyiunk Józsijáról, akinek hangját hallva megremegnek a Kárpátok égbenyúló bércei. Nagybátyám mesélte, hogy egykori legendás csapatával, a Pokolgéppel valamelyik Ki mit tud?-on tűnt fel, tudjátok ez olyasmi volt, mint manapság a Csillag születik vagy a Hungarian Got Talent. Egy Antal Imre nevű vicces fazon vezette, aki láthatóan nem sokat tudott kezdeni Kalapácsék Vérszívó asszony című dalával. Kalapács és a Pokolgép útjai azóta elváltak, ám Strein Soma rockológus haverom szerint a nagyhangú dalnok ma jobb, mint bármikor. Ráadásul következetesen járja a maga útját és nem enged a negyvennyolcból. Rockereknek kötelező elmenni, fejet rázni és fejet hajtani eme hard rocker előtt!

A múltkori cikkünkben említettük JessGlynne-t, akinek karrierje több ponton kapcsolódik a Campuson szintén fellépő Clean Bandit nevű formációhoz. A cambridgeiJesus College-ban összejött társulat nevét egy orosz kifejezésből kölcsönözte, ami finomítva nagyjából azt jelenti, hogy Komplett Gazfickók. Érdekes, nem is látszanak annak. A négytagú csapatban Jack Patterson kezeli a basszusgitárt, emellett énekel és billentyűzik, LukePatterson üti az ütőhangszereket, GraceChatto csellózik és énekel, Neil Milan Amin Smith a hegedűn húzogatja vonóját és zongorázik. Zenéjük modern, elektronikus stílusjegyeket kever klasszikus zenei hatásokkal. Olyanok hatottak rájuk, mint Mozart vagy Sosztakovics. Sokoldalúságukat demonstrálja, hogy saját filmgyártó cégük, a Cleanfilm felügyeli videóklipjeik készítését, sőt alkalmanként másoknak is dolgoznak.Koncertjük igazi csemegének számít, s kíváncsian várjuk, hogyan érvényesül fesztiválközegben a rájuk jellemző finom és helyenként ironikus hangulat.

Tudjuk, hogy a Campus a legváltozatosabb műfajok képviselőinek ad teret. Így lesz ez most is, az elektronikus tánczene hívei sem maradnak csemege nélkül. Idén ellátogat hozzánk Baki Gábor is. Ó, elnézést a bakiért, ha azt mondom, Andro, akkor mindjárt többen kapják fel a fejüket, s legalább kétszer annyian csettintenek elismerően. A művésznevét egyik kedvenc producere, OlavBasoski remixéből kölcsönző fiatal elektro-mágus a Petőfi Rádióból is ismerős lehet. A Bodyrock Radio Show-ban rendszeresen pörget Electro és EDM újdonságokat. Ismert az eset, amikor egy Ferenczi Zsóka nevű egyetemista lány otthon hallgatta ezt a műsort, s az anyukája kiabálva rontott szobájába. Az édesanya – aki hímzett Koncz Zsuzsa pólót viselt- többször kijelentette, nem érti, hogyan nevezhetik ezt a valamit zenének. Válaszul Zsóka elvitte édesanyját Andro soron következő bulijára, amelyen az anyuka úgy bepörgött, hogy hajnaltájt erőszakkal kellett őt levonszolni a táncparkettről. Mi ebből a tanulság? Soha ne közelítsünk előítéletekkel semmihez! (Azt már csak zárójelben jegyzem meg, hogy szerintem csak az a zene, amit gitárokon, meg dobokon játszanak. Hehe!)

Előítéletektől mentesen élni! Ez a jelmondata egy mozgalomnak, amit Freiringer Ottó szociológus hallgató indított el. Ennek jegyében például egy teljes emeletnyi nyugdíjast szándékozik a Mosonszakajtói Nyugdíjasotthonból a Campus Fesztiválra szállítani. Az érdeklődő nyugdíjasokat körbekalauzolja majd a rendezvény területén, bemutatva nekik a fiatalabb korosztályok kedvenc időtöltési szokásait. Mindezzel az a célja, hogy közelebb hozza egymáshoz a nemzedékeket. Ottó elárulta szerkesztőségünknek, hogy Soponyi Juliska néninek beígért egy személyes találkozót a Quimbys Kiss Tibivel. Most aztán vakarhatja a fejét, hogyan teljesítse a kedves idős hölgy kívánságát. Tud segíteni valaki?

 A szerző további cikkei
Délibábszínház Ha van örömteli visszakapaszkodás az életbe, akkor az Bérczesi Róberté.
Sörforradalom a konyhában Sok gyakorlással otthon is finom sör készíthető.
Nemzetközi konfliktusok Új formái, és gazdasági következményei.
Társasjáték Sokan próbálták ki a DE óriás társasjátékát, amelynek bábui maguk a résztvevők.
Campus Sportfesztivál Siess, Nevezz!
CAMPUS PONT - SZOLGÁLTATÁSOK
Bejelentkezés
A hét legolvasottabb cikkei
Keresés
A rovat legolvasottabb cikkei
A hónap legolvasottabb cikkei