Sport
Világbajnoki aranyérmek egyetemi színekben
2016. október 6., forrás:Egyetemi Élet

Idén nyáron is sikert sikerre halmozott a Debreceni Egyetem két hallgatója, hiszen a biológia szakos Senánszky Petra és az építőmérnöknek tanuló Kosina Gergő, a Debreceni Búvárklub klasszis uszonyosúszói két egymást követő világversenyen is taroltak.

Senánszky Petra címvédőként érkezett a Görögországban, Volos városában megrendezésre kerülő világbajnokságra, ahol idén is mindhárom versenyszámában maga mögé utasította a mezőnyt. Az 50, 100 és 200 méteres uszonyos gyorsúszás versenyszámaiban azon túl, hogy a dobogó legfelső fokán hallgathatta meg a magyar himnuszt, saját világrekordjait is tovább tudta javítani.  Már a délelőtti előfutamok során megdőltek a korábban saját maga által felállított csúcsok, amiket a délutáni döntőkben, mindhárom alkalommal tovább is tudott javítani, esélyt sem adva riválisainak.

A Debreceni Egyetem Műszaki karának építőmérnök szakos hallgatója, Kosina Gergő fő versenyszámában, a 200 méteres uszonyos gyorsúszásban szerzett világbajnoki címet, ráadásul mindezt meggyőző fölénnyel, új világrekordot úszva tette. A 100 méteres verseny számára rendszeresen túl rövidnek bizonyul, ennek ellenére ezúttal - káprázatos második 50 méterének köszönhetően – bravúros ezüstérmet szerzett, jócskán belül úszva a korábbi világcsúcson.

Teljesítményüknek köszönhetően mind egyéni, mind váltó versenyszámokban részvételi jogot szereztek a 2017. évben megrendezésre kerülő Világjátékokra, amely a nem olimpiai sportágak négy évente megrendezésre kerülő multisport csúcseseménye.
Alig ért véget a felnőtt Világbajnokság, egy nap pihenő után mindketten újra vízbe ugrottak, ezúttal már a Debreceni Egyetemet képviselve. Az egyetemisták és főiskolások uszonyosúszó nemzetközi bajnokságán Petra 50, 100 és 200 méteren, Gergő pedig 50 és 200 méteres távon csapott elsőként célba. Itt sem maradtak el a már-már ,,megszokott” rekorddöntések, hiszen ezen a rangos eseményen az 5 aranyérem mellett 4 új Universiade csúcs is az Ő nevükhöz fűződött.

A két felnőtt kiválóság mellett két fiatal debreceni hölgy is utazhatott a XIV. Junior Uszonyosúszó Világbajnokságra, amely idén júliusban Franciaországban került megrendezésre. Szűcs Rebeka és Szabó Anita a 4x100 méteres uszonyos felszíni váltóval fényesen csillogó bronzérmet nyertek, ami mellett több alkalommal is a délutáni döntőkben ugorhattak vízbe. Szabó Anita két értékes 4. helyezést is szerzett, ráadásul 100 méteren saját, míg az 50 méteres uszonyos gyorsúszásban példaképének, Senánszky Petrának a junior korosztályban felállított országos csúcsát döntötte meg. Rebeka búvárúszásban 9. lett és mindketten tagjai voltak a 4x200-as váltónak is, amely a 6. helyen végzett.  

Az augusztusi pihenő alatt a strandolás és szórakozás mellett Senánszky Petra az 50 éves Debreceni Virágkarnevál díszvendége is volt. Saját bevallása szerint nagyon büszke arra,hogy egy ilyen rangos eseményen meghívottként vehetett részt, ahol a Debreceni Egyetem és a Testnevelési Egyetem közös kompozícióját, ,,A sport összeköt” névre keresztelt virág kocsit értékelte a legtöbb ponttal, amely által idén a sport is megjelenhetett a rendkívül színvonalas karneválon.
 A szerző további cikkei
Délibábszínház Ha van örömteli visszakapaszkodás az életbe, akkor az Bérczesi Róberté.
Sörforradalom a konyhában Sok gyakorlással otthon is finom sör készíthető.
Nemzetközi konfliktusok Új formái, és gazdasági következményei.
Társasjáték Sokan próbálták ki a DE óriás társasjátékát, amelynek bábui maguk a résztvevők.
Campus Sportfesztivál Siess, Nevezz!
CAMPUS PONT - SZOLGÁLTATÁSOK
Bejelentkezés
A hét legolvasottabb cikkei
Keresés
A rovat legolvasottabb cikkei
A hónap legolvasottabb cikkei