Egyetemi hírek
Munkába állt a szuperszámítógép
2011. április 7., forrás: unideb.hu

Üzembe helyezték az ország legnagyobb teljesítményű szuperszámítógépét a Debreceni Egyetem Kassai úti Campusán.A berendezés egy négy egységből álló országos hálózat részeként működik majd.

Nagy Miklós, a projektet vezető Nemzeti Informatikai Infrastruktúra Fejlesztő Intézet igazgatója az április 6-i átadó ünnepségen elmondta: minőségi előrelépést jelent a hazai kutatásfejlesztésben a Debrecenben, Pécsett, Szegeden és Budapesten összesen 1,2 milliárd forintból, uniós forrásból finanszírozott beruházás.

A szuperszámítógépeket az NIIF optikai hibrid hálózata kapcsolja össze egy hatalmas erőforrássá. Noha a számítógépek teljesítménye külön-külön is eléri az eddig Magyarországon üzembe helyezett bármely más számítógép teljesítményét, összesített kapacitásuk meghaladja a 48 Teraflop értéket, ami a jelenlegi világranglista 165. helyét jelenti. A számítási kapacitás a régebbi rendszer 70-szeresére, a tárolási kapacitás pedig csaknem 100-szorosára növekedett.

- A Debreceni Egyetem időben felismerte, hogy elsősorban a kísérletes tudományterületeken, de emellett az orvos- és közgazdaságtudomány terén is jelentős szerepet játszanak a szoftver alapú szimulációs és modellezési módszerek, amelyek egyben a kísérleti költségek csökkentéséhez is hozzájárulnak - mondta az átadáson Fábián István. A rektor hangsúlyozta: az egyetem valamennyi centruma a legkülönbözőbb tudományterületeken fogja használni a számítógépet, amely hozzáférhető lesz az Atommagkutató Intézet szakemberei és más külső kutatók számára is.

- Valamennyi kutatási terült fejlődését jelenheti a szuperszámítógép, amely szervesen illeszkedik a TEK-beruházások (inkubátorház létrehozása, az Informatikai Kar új épülete, videokonferencia-rendszer kialakítása) sorába - fogalmazott Gaál István elnök, aki azt is bejelentette, a Tudományegyetemi Karok öt éven át finanszírozza a rendszer üzemeltetési költségeit.A szerző további cikkei
„OKOS” fesztivál Mindjárt Campus Fesztivál!!!
Kollégiumfejlesztési program Több férőhely, korszerűbb és komfortosabb környezet, nemzetközi színvonal.
Együttműködés a MÁV-csoporttal Együttműködési megállapodást kötött a Debreceni Egyetem és a MÁV-csoport.
Egyetemi díjazottak Klinikaigazgató, matematikus, sajtófőnök – egyetemi díjeső volt a város napján.
Változatlanul az élvonalban A szeptemberben induló képzésekre jelentkezők száma 15.223.
CAMPUS PONT - SZOLGÁLTATÁSOK
Bejelentkezés
A hét legolvasottabb cikkei
Keresés
A rovat legolvasottabb cikkei
A hónap legolvasottabb cikkei