Egyetemi hrek
Munkába állt a szuperszámítógép
2011. prilis 7., forrás: unideb.hu

Üzembe helyezték az ország legnagyobb teljesítményû szuperszámítógépét a Debreceni Egyetem Kassai úti Campusán.A berendezés egy négy egységbõl álló országos hálózat részeként mûködik majd.

Nagy Miklós, a projektet vezetõ Nemzeti Informatikai Infrastruktúra Fejlesztõ Intézet igazgatója az április 6-i átadó ünnepségen elmondta: minõségi elõrelépést jelent a hazai kutatásfejlesztésben a Debrecenben, Pécsett, Szegeden és Budapesten összesen 1,2 milliárd forintból, uniós forrásból finanszírozott beruházás.

A szuperszámítógépeket az NIIF optikai hibrid hálózata kapcsolja össze egy hatalmas erõforrássá. Noha a számítógépek teljesítménye külön-külön is eléri az eddig Magyarországon üzembe helyezett bármely más számítógép teljesítményét, összesített kapacitásuk meghaladja a 48 Teraflop értéket, ami a jelenlegi világranglista 165. helyét jelenti. A számítási kapacitás a régebbi rendszer 70-szeresére, a tárolási kapacitás pedig csaknem 100-szorosára növekedett.

- A Debreceni Egyetem idõben felismerte, hogy elsõsorban a kísérletes tudományterületeken, de emellett az orvos- és közgazdaságtudomány terén is jelentõs szerepet játszanak a szoftver alapú szimulációs és modellezési módszerek, amelyek egyben a kísérleti költségek csökkentéséhez is hozzájárulnak - mondta az átadáson Fábián István. A rektor hangsúlyozta: az egyetem valamennyi centruma a legkülönbözõbb tudományterületeken fogja használni a számítógépet, amely hozzáférhetõ lesz az Atommagkutató Intézet szakemberei és más külsõ kutatók számára is.

- Valamennyi kutatási terült fejlõdését jelenheti a szuperszámítógép, amely szervesen illeszkedik a TEK-beruházások (inkubátorház létrehozása, az Informatikai Kar új épülete, videokonferencia-rendszer kialakítása) sorába - fogalmazott Gaál István elnök, aki azt is bejelentette, a Tudományegyetemi Karok öt éven át finanszírozza a rendszer üzemeltetési költségeit.A szerz tovbbi cikkei
„OKOS” fesztivál Mindjárt Campus Fesztivál!!!
Kollégiumfejlesztési program Több férõhely, korszerûbb és komfortosabb környezet, nemzetközi színvonal.
Együttmûködés a MÁV-csoporttal Együttmûködési megállapodást kötött a Debreceni Egyetem és a MÁV-csoport.
Egyetemi díjazottak Klinikaigazgató, matematikus, sajtófõnök – egyetemi díjesõ volt a város napján.
Változatlanul az élvonalban A szeptemberben induló képzésekre jelentkezõk száma 15.223.
CAMPUS PONT - SZOLGLTATSOK
Bejelentkezs
A ht legolvasottabb cikkei
Keress
A rovat legolvasottabb cikkei
A hnap legolvasottabb cikkei